Nachádzaš sa tu:
28 jan 2020, 07:18
Ostatná aktualizácia: 28 jan 2020, 07:18
Prečítané: 1258x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

SZH prichádza s novým projektom pre ženskú zložku reprezentácie so zameraním na individuálne kvality.

Slovenský zväz hádzanej (SZH) myslí na budúcnosť ženskej reprezentácie. Talentovaným hráčkam chce uľahčiť prechod z mládežníckej do ženskej kategórie. Tomu má pomôcť nový projekt so špeciálnym tréningovým programom. Viac o ňom prezradil v rozhovore pre slovakhandball.sk Pavol Streicher, hlavný kouč národného tímu žien Slovenska.


Aké sú hlavné zámery vzniku tzv. Future tímu ženskej reprezentácie?
- Ide o intenzívny a inovatívny projekt SZH, ktorého cieľom je venovať hráčkam s predpokladom dostať sa medzinárodnú úroveň zvýšenú komplexnú starostlivosť a tým pozitívne ovplyvniť vývoj ich športovej výkonnosti. Bude realizovaný so zapojením špecialistov na kondičnú časť, technickú, taktickú i mentálnu prípravu.

Čo bude tvoriť obsahovú náplň prípravy?
- Projekt pozostáva zo štyroch hlavných oblastí: kondícia, mentálna príprava, individuálna technika a taktika v útoku i obrane, pričom veľký dôraz sa bude klásť na efektívny spôsob spolupráce malej skupiny hráčok.

Ako bude prebiehať realizácia plánov?
- Sú naplánované i schválené jedenkrát mesačne zrazy, ktoré sa začnú v nedeľu popoludní a budú končiť v utorok na obed. Hráčky sa budú pripravovať na základe individuálnych plánov, ktorých tvorba bude konzultovaná s klubovými trénermi. Východiskom pri ich zostavovaní bude analýza súčasných parametrov výkonnosti.

Na koho popud ste sa rozhodli ísť do tohto projektu?
- Už pri prvom rozhovore so zástupcami SZH som vyslovil túto myšlienku. Dá sa povedať, že hneď zaujala a dohodli sme sa na tom, že ju zrealizujeme od začiatku tohto roka. Som rád, že sa to podarilo a môžeme spustiť projekt.

V čom vidíte najväčšie výhody tohto projektu?
- Pokladám ho za veľmi dôležitý. Je odskúšaný aj v iných krajinách, spomeniem napríklad Nemecko či Švajčiarsko, ktoré nám môžu byť inšpiráciou. Tam to funguje veľmi úspešne, vidieť aj výsledky.

Už je najvyšší čas, aby sme niečo pozitívne urobili. Najtalentovanejším hráčkam chceme umožniť trénovať vo veľmi kvalitnej a ucelenej tréningovej skupine. Potrebujeme individualizáciu, teda viac sa zamerať na individuálne kvality, pretože pomerne skoro sa zaoberáme tímovou taktikou.

Čo by malo byť výsledkom takejto prípravy?
- Roky nám vychádzali z juniorskej kategórie talentované hráčky, ale tie sa potom akoby postrácali. Preto chceme zapojiť aj dievčatá s ročníkom narodenia 1998, to by mali byť budúce nositeľky kvality reprezentačného družstva. Organizáciu ME v roku 2024 sa nám síce nepodarilo získať, ale pri 24 účastníkoch máme reálnu šancu si vybojovať si postup. Tam s nimi počítame.

Pre koho je projekt určený?
- V projekte budeme mať dve vekové skupiny hráčok, prvú tvoria ročníky 1998 - 2001 a druhú 2002 - 2003. Väčšina hráva aj v ženských družstvách, takže s tým by nemali byť problémy.

Kto bude viesť tréningový proces?
- Z trénerov to budem ja a Rasťo Jedinák, brankárky bude mať na starosti bude Peter Pčola a prítomná bude aj fyzioterapeutka a zároveň kondičná trénerka.

Aký je plán akcií Future tímu?
- Tento rok budeme mať zrazy do júna a potom opäť od septembra. Samozrejme, príde na rad aj vyhodnotenie. Nielen komplexné, ale tiež individuálne, na základe ktorého sa rozhodne, či hráčky zostanú v projekte. Aj pre nás je dôležitá spätná väzba, či pracujeme efektívne.

Zapojíte do spolupráce aj klubových trénerov?
- Dôležité bude a chceme klásť na to dôraz, aby sme sa zhodli s klubovými trénermi - aj pri tvorbe individuálnych plánov a tiež, aby to celé vnímali pozitívne, že je to prospešné aj pre ich kluby. Želáme si ich podporu. Ešte nás čaká stretnutie so zástupcami jednotlivých klubov, aby sme si dohodli už konkrétne detaily. Veríme, že v priebehu februára to zrealizujeme.

Je to zamerané len na ženskú zložku?
- Zatiaľ áno. Samozrejme, nič nebráni tomu, ak budú mať kolegovia z mužskej zložky záujem, aby sa pripravilo niečo také aj pre nich.

Budete hrať aj prípravné stretnutia a kedy budete mať prvá akciu?
- Nám nepôjde ani tak o zápasy. S koučom junioriek Rasťom Jedinákom sme sa dohodli, keďže teraz nemajú vrcholné podujatie, aby sme viac forsírovali individuálnu prípravu. Prvá oficiálna akcia bude v marci, zúčastnia sa na nej aj členky širšieho kádra ženskej reprezentácie. Teraz začiatkom februára prišlo pozvanie pre juniorky z Hádzanárskej akadémie v holandskom Papendale, ktoré si tam zmerajú sily. Takáto ponuka sa totiž neodmieta.


Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.