Nachádzaš sa tu:
27 aug 2016, 23:02
Ostatná aktualizácia: 27 aug 2016, 23:02
Prečítané: 1413x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Po hostiteľskom hodnotení prichádza  mierne oneskorený, no predsa rad aj na prehľad ďalších zaujímavých okolností z MSK 2016.

V poradí šiesty svetový šampionát kadetiek nám spomedzi toho štatisticky a herne najdôležitejšieho priniesol zhruba toto:

 Nováčikovstvo na MSK si v tohtoročnej edícii odkrútili "osemnástky" z Egypta a Čile.

 Rusko môže Bratislavu pokojne nazvať zasľúbenou zemou. Oba svoje doterajšie svetové tituly totiž kadetky najväčšej krajiny sveta získali práve tu (2008 a teraz), ba navyše z ich zisku sa tešili v rovnakej aréne. 

 V očakávanom a ďalšom "tradičnom" finále mládežníckych veľmocí si Rusky poradili s Dánskom. Bolo to piate mládežnícke finále Dánsko-Rusko zo šiestich možných na mládežníckych turnajoch (MEK, MSK, MEJ, MSJ, Otvorené MEK, EYOF) za posledné dva roky, ôsme za posledné štyri roky. Posledným rokom, kedy sa nehralo žiadne turnajové finále s obsadením týchto krajín bol 2008 (!), odvtedy ich bolo dohromady dvanásť.

 Rusku tak titulom vyšla odveta za prehru na minuloročných MEK a súčasne pomstili svoje o dva roky staršie juniorské kolegyne, ktoré práve Dánky pripravili o zlato obzvlášť boľavým spôsobom na nedávnom domácom svetovom juniorskom šampionáte. Ruským osemnástkam v Bratislave vyšlo však aj niečo iné v tomto strategickom súboji veľmocí: svojim finálovým víťazstvom zmarili stav, kedy by Dánky boli úradujúcim šampiónom všetkých štyroch najväčších záverečných mládežníckych podujatí (kadetské a juniorské ME a MS U17/U18/U19/U20).

 Osobný rekord v historicky najlepšom umiestnení na MSK si spomedzi nedebutujúcich tímov utvorili dva tímy (Chorvátsko, Čína) a ďalšie dva (Rusko, Maďarsko) ho vyrovnali.

 Za na prvý pohľad vari najväčšie prekvapenie turnaja toľko pasované Egypťanky svojim konečným 9.miestom dosiahli historicky druhé najlepšie umiestnenie afrického tímu na mládežníckom svetovom šampionáte (MSK, alebo MSJ). Lepšia bola iba Angola svojim 8.miestom, zhodou okolností takisto v Bratislave - na už spomínaných MSK 2008 (16 zúčastnených tímov). Rovnako ako teraz Egypt obsadili deviatu priečku ešte hráčky Nigérie na pre ne domácich MS junioriek v ďalekom 1989 (15 účastníkov). Vzhľadom k súčasnému stavu, kedy majú mládežnícke MS 24 účastníkov a obvykle polovicu a viac z nich tvoria európske tímy, je tak egyptský počin možno i najcennejším africkým výsledkom v histórii.

 Ruská pravá spojka Antonina Skorobogatčenko sa zaradením do all-stars výberu turnaja zaradila medzi veľmi úzky okruh hráčok, ktoré v jednom roku dosiahli nomináciu medzi elitnú zostavu záverečného turnaja "veľkej štvorky" v kadetskej i juniorskej kategórii. Skorobogatčenko totiž bola najlepšou pravou spojkou i na juniorských MS 2016. Podobný počin sa z nám dostupných zdrojov podaril naposledy Anne Vjachirevovej v roku 2012 (najužitočnejšia hráčka MSK a najlepšia pravá spojka MSJ) a potom už len Španielke Marte Mangue v roku 2001 (najlepšia pravá spojka + najužitočnejšia hráčka MEK a najlepšia ľavá spojka MSJ).

 Ako je medzičasom už dobre známe, IHF od júla zaviedla viaceré úpravy v pravidlách hry hádzanej. Zaujímavo sa na bratislavských MSK vysporiadali Juhokórejčanky so zmeneným pravidlom o brankárovi ako hráčovi v poli (viď popis napr. tu). Najmä počas oslabení sme totiž mohli vidieť ich regulérnu brankárku v brankárskom drese pomáhať svojim kolegyniam v útoku. Žeby sa Park Joeun stala vzorom pre vznik nového typu budúceho hádzanárskeho hráča-špecialistu?

 Reprezentantky DR Kongo sa tentokrát nezapísali do diania náhlym predčasným odchodom niektorých hráčok z podujatia. Naopak, na šampionát tentokrát neprišli kvôli problémom s vízami v pôvodne zamýšlanej zostave (odohrali ho napokon len s 12 hráčkami) a nadôvažok spôsobili vízové opletačky meškanie ich príletu do dejiska turnaja, kvôli čomu musel byť ich úvodný zápas proti Brazílii v úvodný hrací deň presunutý v programe o niekoľko hodín.

 

Zdroj: Whandball.com

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.