Nachádzaš sa tu:
13 aug 2021, 10:27
Ostatná aktualizácia: 13 aug 2021, 10:27
Prečítané: 1793x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Hádzanárky Slovenska budú na 25. majstrovstvách sveta žien v Španielsku (2. - 19. decembra 2021) účinkovať v základnej E-skupine spolu s Nemkami, Maďarkami a Češkami. Rozhodol o tom štvrtkový neskorý večerný žreb v Castellóne de la Plana, jednom zo štyroch dejísk šampionátu.

Slovenky sa dostali na MS vďaka voľnej karte od Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF), keď predtým sa nekvalifikovali z II. fázy (play-off), v ktorej neuspeli v dvojzápase so Srbkami.

„Som sklamaný, že sa v našej skupine zišli štyri európske tímy. Želali sme si stretnúť sa aj s krajinami s inou hádzanárskou filozofiou. Musíme to však brať tak, ako to je. V každom prípade je to silná skupina. Najvyššie radím z kvalitatívneho hľadiska Maďarsko, ktoré to potvrdilo štvrťfinálovou účasťou aj nedávno na olympijských hrách v Tokiu, kam sa Nemecko nekvalifikovalo. Je úsmevné, že na slovensko-český súboj pocestujeme do Španielska,“ uviedol v prvej reakcii na žreb pre slovakhandball.sk tréner slovenských hádzanárok Pavol Streicher. Jeho zverenky by na MS 2021 mali hrať v meste Llíria neďaleko Valencie.

Reprezentantky SR, pre ktoré to po roku 1995 (12. miesto) bude len druhý štart na MS v ére samostatnosti, figurovali pred žrebom medzi osmičkou v najslabšom IV. výkonnostnom koši. Kým z prvého koša sa vyhli napríklad čerstvým olympijským víťazkám z Francúzska, holandským úradujúcim majsterkám sveta či nórskym majsterkám Európy alebo aj výberu Ruskej hádzanárskej federácie so slovenským asistentom Tomášom Hlavatým, tak z druhého koša dostali maďarské hádzanárky, ktoré síce na ME 2020 skončili desiate, ale na OH potrápili v boji o semifinále Nórky. Navyše, slovenské hráčky čelili Maďarkám v play-off o MS 2017, po prehre 19:28 na ich palubovke sa v bratislavskej odvete zrodila remíza 24:24. Teraz sa s nimi stretnú aj v kvalifikačnej skupine ME 2022. „Určite boli v druhom koši, z ktorého sa nám ušlo Maďarsko, aj iní súperi… S Maďarkami sa v ostatných rokoch pravidelne stretávame v kvalifikácii. Však už v októbri proti nim odohráme prvé domáce stretnutie v boji o ME 2022,“ poznamenal kormidelník SR.

S Češkami sa v ostatnom čase stretávame v príprave, z dávnejšej minulosti máme s nimi nevyrovnané účty z kvalifikácie. Vzájomné duely zvykli mať špecifický náboj. „Nechcem to nejako zdôrazňovať, aby tento duel nevyvolával zbytočné vášne. Postupom rokov si už musíme zvykať, že sme dva samostatné štáty a je to pre nás zápas ako každý iný,“ s pokojom a rozvahou skúseného stratéga skonštatoval Streicher. Jeho zverenky by však podľa papierových predpokladov mali práve s českými hráčkami zviesť na palubovke rozhodujúcu bitku o postup ďalej.

Z ôsmich základných skupín postupujú do hlavnej fázy prvé tri tímy, ktoré utvoria štyri šesťčlenné skupiny. O účasť medzi 24 najlepšími družstvami sa budú usilovať aj Slovenky. „Samozrejme, keď sme už na majstrovstvách sveta, chceme urobiť všetko pre to, aby sme sa medzi trojicu postujúcich z našej skupiny dostali a zahrali si aj v hlavnej fáze šampionátu,“ dodal na záver P. Streicher, ktorý tak jasne naznačil cieľ slovenského národného tímu.

MS 2021 budú prvé na španielskom území a premiérové s 32 účastníkmi. Budú sa konať v štyroch mestách: Granollers, Torrevieja, Llíria a Castellón de la Plana. Finálový víkend bude hostiť Granollers.

Vyžrebovanie základných skupín na 25. majstrovstvách sveta v hádzanej žien v Španielsku (2. - 19. decembra 2021):
A-skupina: Francúzsko, Čierna Hora, Angola, Slovinsko
B-skupina: Rusko, Srbsko, Kamerun, Poľsko
C-skupina: Nórsko, Rumunsko, Ázia 3, Ázia 4
D-skupina: Holandsko, Švédsko, Severná Amerika a Karibik 1, Ázia 5
E-skupina: Nemecko, Maďarsko, Česko, Slovensko
F-skupina: Dánsko, Ázia 1, Tunisko, Kongo
G-skupina: Chorvátsko, Ázia 2, Južná a Stredná Amerika 1, Južná a Stredná Amerika 3
H-skupina: Španielsko, Rakúsko, Južná a Stredná Amerika 2, Ázia 6

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.