Nachádzaš sa tu:
08 aug 2021, 19:25
Ostatná aktualizácia: 08 aug 2021, 19:25
Prečítané: 1733x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Skvelá správa dorazila v nedeľu zo sídla Medzinárodnej hádzanárskej federácie (IHF) na Slovensko. Rada IHF rozhodla o udelení voľných kariet pre účasť na tohtoročnom svetovom šampionáte žien hádzanárskym zväzom zo SR a Poľska. Slovenská reprezentácia hádzanárok sa v termíne 2. - 19. decembra 2021 predstaví na 25. MS v Španielsku.

IHF disponovala dvoma voľnými kartami, okrem jednej vopred rezervovanej pribudla druhá, keďže zástupca Oceánie sa nezúčastnil na kvalifikácii. Obe napokon pripadli európskym zástupcom. Dôležitú úlohu zohrala skvelá práca predstaviteľov SZH na diplomatickom poli.

„Sme veľmi radi, že sa to podarilo. My sme už na jar podali žiadosť o udelenie voľnej karty, keď sme sa dozvedeli, že sme druhý náhradník z Európy po Poľsku. Vedeli sme, že s Oceániou je to vždy otázne, a tak sme verili, že by jedna z dvoch kariet mohla pripadnúť nám. Aj osobne som na túto tému hovoril s prezidentom IHF Hassanom Mustafom. Tešíme sa, že nám IHF vyhovela,“ povedal pre slovakhandball.sk prezident SZH Jaroslav Holeša.

Slovenské i poľské hráčky neuspeli v II. fáze kvalifikácie (play-off). Zverenky kouča Pavla Streichera po postupe z I. fázy kvalifikácie stroskotali v boji o MS na Srbkách (19:26 a 25:32).

„Je to veľká radosť, že si budeme môcť zahrať na majstrovstvách sveta. Mňa osobne teší, že nás EHF navrhlo ako druhého náhradníka, pričom ocenilo naše výkony v I. fáze kvalifikácie. To nám umožnilo uchádzať sa o druhú voľnú kartu. Účasť na MS je zároveň veľká motivácia i záväzok. Keď sme dostali túto šancu, tak ju chceme aj využiť a výkonmi potvrdiť, že sme tímom, ktorý má čo hľadať na svetovom šampionáte,“ uviedol na margo pozitívnej správy kormidelník SR P. Streicher, ktorý už má v hlave plán prípravy na vrcholné podujatie.

„Počkáme si na žreb a na základe neho oslovíme federácie, aby sme v príprave mali aj zápasovú prax. V septembri sa zídeme od 12. do 14. septembra a všetko nasvedčuje, že namiesto duelu s Českom si zmeriame sily s Rakúskom. Potom nás začiatkom októbra čaká asociačný termín so vstupom do kvalifikácie ME 2022 a duelmi v Španielsku a doma s Maďarskom. Na konci novembra príde na rad záverečná príprava, ale ešte predtým by sme v novembri chceli krátky zraz a najlepšie tiež s nejakým zápasom. To všetko ešte musíme presne dohodnúť,“ poznamenal tréner slovenských hádzanárok.

Pre Slovenky to bude prvý štart na vrcholnom podujatí po siedmich rokoch, keď sa zúčastnili na majstrovstvách Európy 2014 v Maďarsku a Chorvátsku. Na MS budú účinkovať druhýkrát v ére samostatnosti, od ich doteraz posledného štartu uplynulo už 26 rokov, na šampionáte v Rakúsku a Maďarsku skončili v roku 1995 dvanáste.

„V každom prípade je to pozitívny impulz. Tieto dievčatá si to zaslúžili, tím pod vedením trénera Pavla Streichera pracuje veľmi dobre. V pozícii náhradníčok sa naše hráčky neocitli náhodou, do úvahy sa brali výsledky prvej aj druhej fázy kvalifikácie. Teraz budú mať možnosť konfrontácie s tímami aj z iných kontinentov. Hoci to pre nás znamená zvýšené výdavky. Boli sme pripravení aj na variant ich štartu a tešíme sa, že sú tam,“ dodal Holeša.

Žreb základných skupín MS 2021 sa uskutoční vo štvrtok 12. augusta v Castellón de la Plana. Bude to prvý ženský šampionát za účasti 32 tímov. Jeho dejiskami budú mestá Granollers, Torrevieja, Llíria a Castellón de la Plana.

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.