Nachádzaš sa tu:
04 aug 2021, 09:02
Ostatná aktualizácia: 04 aug 2021, 09:02
Prečítané: 1421x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Peter Pčola patrí do generácie mladých progresívnych trénerov. Dokazuje to svojou prácou v ženskej zložke na klubovej úrovni v HK Slovan Duslo Šaľa a príležitosť dostal aj v reprezentácii. Pred dvoma rokmi bol s kadetkami ako tréner brankárov, teraz už povedie družstvo na ME hráčok do 17 rokov z pozície hlavného kouča. Pred odchodom na kontinentálny šampionát do čiernohorskej Podgorice sme ho vyspovedali v súvislosti s očakávaniami pred vystúpením mladých Sloveniek medzi európskou elitou.

Na čo ste sa zamerali v záverečnej príprave?
- Slovenský zväz hádzanej nám vyšiel v ústrety a mali sme dosť sústredení. Žiaľ, nenašli sme dostatok súperov. V príprave sme sa zamerali najmä na súhru, pretože táto generácia hráčok prakticky rok nehrala. Prvý blok prípravy bol venovaný najmä kondícii, v ďalšom prevládali už herné činnosti a zohrávanie sa.

Ako veľmi ovplyvnili výkonnosť hráčok uplynulé mesiace sprevádzané obmedzeniami v súvislosti s COVID-19?
- Badateľne bolo vidieť, kto mal aké možnosti. Niektoré dievčatá mohli trénovať so ženskými družstvami, ďalšie sa pripravovali aspoň v posilňovni a niektoré boli len doma. Našou prvoradou úlohou bolo ich dostať približne na rovnakú úroveň.

Čo vám napovedali výsledky v príprave?
- Boli to naše prvé oficiálne medzinárodné zápasy. Snažili sme sa v nich nájsť optimálnu zostavu i jednotlivé formácie na ihrisku. Išlo nám predovšetkým o zohrávanie sa. Ukázali sme, že pri koncentrácii vieme hrať dve obrany - zasunutú i vysunutú. Dievčatá sú dobre kondične pripravené, stretnutia odohrali vo vysokom tempe, ale potrebujeme zlepšiť efektivitu v koncovke, lebo na tom sme horeli v prípravných súbojoch.

Predchádzajúca generácia kadetiek skončila na ME v roku 2019 na 12. mieste. Je reálne to zopakovať?
- Nerád by som vopred hovoril o nejakých výkonnostných cieľoch, hoci jednoznačná úloha je záchrana v elitnej kategórii. My v realizačnom tíme sa chceme zamerať na to, aby sme vychovali nejaké hráčky pre ženskú reprezentáciu. Skôr by som sa chcel zamerať na tieto úlohy ako konkrétne umiestnenia. Mládežnícke šampionáty nám môžu ukázať, či sme na správnej ceste a či sa približujeme k ostatným. Je to taká spätná väzba.

Čo budete považovať na úspech?
- Keď sa budúcnosti štyri - päť dievčat posunie ďalej smerom k národnému tímu žien. Cieľ je skončiť tak, aby aj nasledujúca generácia mohla účinkovať na ME a ak si chceme zahrať na MS, tak sa potrebujeme dostať do prvej dvanástky.

Ako hodnotíte silu súperov v skupine?
- V tejto špecifickej dobe je veľmi ťažké odhadnúť silu všetkých súperov. Nejaké informácie o našich súperoch sme si pozisťovali. Maďarky trénovali a hrali aj v uplynulom koronavírusovom období len s menšími obmedzeniami. Nórky nehrali, ale mohli aspoň trénovať v centrách. Portugalčanky začali s prípravou tak ako my.
Maďarské hráčky sú jednoznačné favoritky nielen skupiny, ale i celého turnaja. Sila nórskeho družstva v mládežníckych kategóriách rastie s pribúdajúcimi zápasmi, lebo jeho hráčky sú kondične vždy veľmi dobre pripravené. Tieto tímy sú na vyššej úrovni, my môžeme proti nim prekvapiť. Keď sa chceme zachrániť a postúpiť na svetový šampionát, tak proti Portugalsku musíme bodovať. Ak by sme ešte prekvapili proti niekomu z dvoch favoritov v skupine, tak by to v predstihu znamenalo postup do prvej osmičky a splnenie záchrany i postupu na MS.

V čom sú prednosti vášho družstva, o ktoré sa chcete na ME opierať?
- Myslím si, že sa vytvoril vynikajúci kolektív. Aj keď boli dievčatá dlhšie spolu, nevyskytli sa žiadne problémy. To je hlavná devíza nášho družstva. Hráčky poctivo pracovali aj na kondícii. To sa prejavilo aj v zápasoch, keďže sme nedostávali veľa gólov z protiútokov. Chceme vychádzať z agresívnej obrany a hrať rýchlo.

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.