Nachádzaš sa tu:
07 júl 2021, 08:07
Ostatná aktualizácia: 07 júl 2021, 08:07
Prečítané: 1983x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

V novembri prevzal taktovku po Rastislavovi Jedinákovi. Michal Lukačín sa po necelých troch rokoch opäť posadil na trénerskú stoličku v hádzanárskej reprezentácii junioriek Slovenska. Práve tie odštartujú sériu letných kontinentálnych šampionátov. Od štvrtka ich čaká účinkovanie na majstrovstvách Európy hráčok do 19 rokov v slovinskom Celje. Kouč Sloveniek si pred odchodom na vrcholné podujatie našiel čas na rozhovor pre slovakhandball.sk.

Čo ste stihli v záverečnej fáze prípravy na šampionát?
- Po uvoľnení opatrení v súvislosti s COVID-19 sme stihli absolvovať tri sústredenia. Jedno v Maďarsku a dve na Kaskádach pri Galante. V rámci toho posledného sme odohrali aj dva prípravné duely s Holandskom. Ako generálka to boli veľmi dobré zápasy. Myslím si, že z toho času, čo sme mali k dispozícii, sme vyťažili maximum. Samozrejme, ako tréner si viem predstaviť viac spoločných zrazov, ale od februára do mája nám to situácia neumožnila. Je to škoda, ale takpovediac musíme variť z toho, čo máme za sebou.

Aký bol prístup dievčat a ich pripravenosť zvládnuť sústredenie?
- S prístupom všetkých hráčok som bol spokojný. Áno, bola to ťažšia situácia, keďže v mnohých kluboch hrajúcich dorasteneckú súťaž sa dlhodobo netrénovalo. Naše možnosti boli limitované, ale snažili sme sa vybrať dievčatá, ktoré mali tréningový proces, teda najmä v kluboch MOL ligy ako Iuventa Michalovce, DAC Dunajská Streda, Slovan Duslo Šaľa a ŠŠK Prešov. Keďže tieto účinkujú v najvyššej ženskej súťaži, nechýbala im tréningová i herná prax. Gro kádra je práve z týchto družstiev a sú doplnené o hráčky z Maďarska, ktoré aj počas koronakrízy trénovali a hrali ligové súťaže.

Predstaví sa družstvo na ME v najsilnejšom zložení?
- Poviem to tak, že berieme to najlepšie, čo máme. Zároveň musím podotknúť, že nemáme možnosti širokého výboru. Úprimne treba povedať, že naša základňa nie je široká a čím vyššia mládežnícka kategória, tým je to horšie, keď vo veku 18 - 19 rokov sa to láme, či sa niekto bude ďalej venovať hádzanej. Čo však fungovalo v MOL lige, to sme aj vybrali.

V kádri sú aj tri hráčky so skúsenosťami zo ženskej reprezentácie (Lancz, Dulinová, Pénzes). Práve ony by mali prevziať pozície líderiek tímu?
- Určite. Sú to spojené nádoby. Kto v 18 rokoch preukáže talent a perspektívu, aby ďalej pokračoval, tak dostane šancu aj v A-tíme reprezentácie. Spomenuté hráčky majú kvalitu a budú ťahať naše družstvo.

Čo vám ukázali nedávne zápasy s Holandskom v Šali (29:29, 28:31)?
- Veľa. Rozbor duelov by bol na dlhšiu odbornú debatu, ale ukázali nám naše dobré stránky, ktorými sa chceme prezentovať, ale zároveň aj hluché fázy. Videli sme, že dokážeme zvrátiť nepriaznivý vývoj, no aj stratiť zápas v určitých situáciách, ktoré vznikli v závere odvetného stretnutia. V každom prípade to bola pre nás prospešná konfrontácia. Musíme sa poučiť a hoci už nebude priestor to natrénovať, dievčatá upozorníme na situácie, ktoré budú zlomové aj na ME.

S akými cieľmi cestujete do Celje?
- Nejdeme s alibistickými cieľmi. Chceme vyhrávať zápasy, či sa to podarí už v základnej skupine, to sa uvidí. Áno, čakajú nás súperi z európskej špičky, ale dopredu sa ich neľakáme. Chceme zabojovať o čo najlepšie umiestnenie a zvládnuť víťazne čo najviac stretnutí. Keď sa nám to podarí, budeme šťastní. Na MS by mal postupovať tucet družstiev. Budeme sa snažiť dostať do prvej dvanástky. Ak to vyjde, bol by to bonus.

Čo budete považovať za úspech?
- Keď vyhráme nejaký zápas a získame body už v skupine. Pre nás bude každé víťazstvo úspech. Nielen o tom snívame, ale to chceme aj dosiahnuť. Nebudeme vopred hovoriť o konkrétnom umiestnení, ale postup na svetový šampionát by sme takisto považovali za úspech.


Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.