Nachádzaš sa tu:
25 nov 2020, 08:36
Ostatná aktualizácia: 25 nov 2020, 12:39
Prečítané: 1580x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Hádzanárky Slovenska mali začiatkom decembra bojovať o postup z I. fázy kvalifikácie MS 2021. Turnaj 1. skupiny v Luxemburgu však preložili na marec budúceho roka, ale zverenky Pavla Streichera si namiesto súbojov s Ukrajinkami, Izraelčankami a Luxemburčankami zahrajú s reprezentantkami krajiny, v ktorej sa nasledujúci svetový šampionát uskutoční. Pred konfrontáciou so Španielkami pristal na rozhovor na reprezentačnú tému pre slovakhandball.sk hlavný kouč národného tímu žien SR Pavol Streicher.

Kvalifikáciu preložili, bola pre vás priorita zrealizovať sústredenie?
- Áno, samozrejme. Našli sme vyhovujúce riešenie aj bez ohľadu na to, že vyústením sústredenia nebude kvalifikačný turnaj. Je pre nás dôležité využiť každú možnosť na spoločnú prípravu, aby sme sa mohli posunúť ďalej z hernej stránky i ako tím.

Naposledy ste ukázali, že pri dodržiavaní pravidiel a izolácie sa dá absolvovať sústredenie aj s odohraním zápasov. Zužitkujete a budete sa riadiť získanými skúsenosťami, aby ste si to bez ujmy zopakovali?
- Pre nás je to v tomto koronakrízovom období už tretí kemp po predchádzajúcich vo Vysokých Tatrách a Púchove. Rešpektujeme všetky stanovené podmienky a nariadenia, aby sme ho aj v tejto situácii mohli absolvovať.

Mužská reprezentácia mala problém so zrazom. Ten bol plánovaný dokonca do neďalekého maďarského Lipótu. Aké možnosti ste zvažovali vy?
- Okrem Bratislavy sa uvažovalo aj o Šamoríne, ale tam nie je pre loptové športu ako hádzaná, volejbal či basketbal infraštruktúra, preto sme museli hľadať iné riešenie.

Súčasne bude prebiehať aj sústredenie juniorskej reprezentácie pod vedením nového kouča Michala Lukačina. Plánujete aj prepojenie prípravy oboch tímov počas tohto týždňa?
- Uvidíme, ako sa situácia vyvinie, sú rôzne možnosti ako napríklad aj modelovaný zápas, keďže získať súpera z vonku je momentálne komplikované.

Mali v úmysle odohrať aj nejaké prípravné zápasy s klubovými či reprezentačnými tímami?
- Hoci sme o tom uvažovali, je to ťažké. Aj my budeme dodržiavať veľmi prísny a dôsledný režim vrátane testovania. Urobíme všetko pre rešpektovanie všetkých hygienických a protipandemických opatrení.

Napokon sa objavila možnosť ísť do Španielska. Pôvodne to mal byť turnaj za účasti domácich vicemajsteriek sveta a Poliek. Napokon to vyzerá tak, že odohráte dva medzištátne súboje so Španielkami. Ste spokojný s tým, ako sa to vykryštalizovalo?
- Možnosť ísť na turnaj do Španielska som jednoznačne privítal, aj keď to obnáša veľké množstvo vecí, ktoré bolo treba zariadiť a vybaviť. Pre nás je najpodstatnejšie, že sa môžeme otestovať v zápasových podmienkach. Je dobré, hoci to nebude na turnaji, že môžeme odohrať dve stretnutia. Každý duel je dôležitý pre vývoj družstva. V súčasných náročných časoch je dôležité, že vôbec môžeme hrať. Navyše, nastúpiť proti úradujúcim vicemajsterkám sveta je pre nás niečo výnimočné.

Konfrontácia s reprezentáciou špičkovej svetovej úrovne nie je každodenná záležitosť. Čo očakávate od zápasov zo Španielskom?
- Uvedomujeme si, že to bude proti Španielkam náročné, ale zároveň to bude veľmi dobrá škola, teda najmä pre mladé hráčky.

Kvalifikácia je pasé, ako nastavíte dievčatá, keď ten hlavný cieľ novembrovo-decembrového zrazu sa odsúva o trištvrte roka?
- Pre nikoho to nie je jednoduché, ale musíme sa naučiť s tým žiť. Pre nás je podstatné, že hoci nehráme kvalifikáciu, sústredenie sa aj tak uskutoční. Potešiteľné je, že sa nikto z nominovaných neospravedlnil a ani nehlásil absenciu zo zdravotných dôvodov. S výnimkou zranených Boglárky Bízikovej, Marianny Rebičovej a Emmy Hudákovej, ktorá je v karanténe, sme sa zišli v kompletnom zložení. Veríme, že nám nasledujúce dni pomôžu k posunu výkonnostnému i tímovému.

Ako ste prijali informáciu o preložení kvalifikačného turnaja na marec?
- Ja osobne som bol rád za túto zmenu. Luxembursko malo ako prvé právo organizácie turnaja a aj ho chcelo využiť. V Izraeli bol tzv. lockdown, a tak zvažovali, či vôbec prídu. Pokiaľ ide o Ukrajinu, tak nikto nevie, ako tam reálne vyzerá situácia s bojom proti pandémii. Z tohto pohľadu by bol štart v Luxembursku veľmi rizikový. Usporiadať turnaj v krajine, ktorá dlhodobo patrí medzi rizikové, by momentálne nebolo bezpečné. S preložením sa musíme vyrovnať.

Aký program ste pripravili pre svoje zverenky?
- V pôvodnom figuroval jeden tréning v pondelok, dva v utorok, v stredu jeden plus taktická analýza, štvrtok dva, piatok jeden a analýza, v sobotu dva a v nedeľu na záver jeden. Keďže však vyšla alternatíva s našou účasťou v Španielsku, kam odletíme v piatok, tak sme náš program čiastočne upravili. Pre nás je dôležitý každý tréning, aby sme mohli zdokonaľovať herné prvky.

Do reprezentácie sa po absencii na minulom zraze vracajú Habánková, Bajčiová a Patrnčiaková. Aké máte očakávania od nich? Je Habánková už zdravá?
- Habánková sa po zlomenine ruky už začala pripravovať s loptou, pridá sa k nám od stredy, keďže jej tím Kisvárda je do utorka v karanténe. Keďže na predchádzajúcom zraze absentovali, očakávam od nich, že sa opäť začlenia do tímu, nabehnú a osvoja si herný systém reprezentačného družstva.

V decembri chystáte ešte nejakú reprezentačnú akciu?
- Nie, nie je na to čas a ani priestor. Niektoré ligy sa dohrávajú a Vianoce by mal každý stráviť doma. Verím, že v novom kalendárnom roku sa rozbehne MOL liga už aj so zápasmi medzi českými a slovenskými družstvami. Musíme byť pripravení a flexibilní, aby sa počas víkendu pred marcovým kvalifikačným turnajom už nehralo v najvyššej domácej súťaži ligové kolo a my sme sa mohli zísť a začať 7 až 8-dňovú prípravu.

Ako sa vám pozdávali ligové duely, keď Dunajská Streda zdolala Iuventu Michalovce i Šaľu, Iuventa vyhrala nad Šaľou?
- Z hľadiska kvality hry musíme mať pochopenie vzhľadom na momentálne možnosti na získanie tréningovej i zápasovej praxe. Pandémia zasiahla aj naše tímy, ktoré sa ocitli v nepravidelnom rytme prípravy i stretnutí. Pozitívne je, že sa opäť začalo hrať, hoci prestávka mala vplyv na kvalitu hry. Aj my sa na zraze pokúsime vylepšiť niektoré veci a integrovať ich do našej hry. Práve na toto je dôležitý tento výcvikový tábor.

Čo vravíte na vývoj udalostí okolo dejiska ME?
- Ťažko bolo čokoľvek predpovedať. Bol som však presvedčený, že Dánsko urobí všetko pre to, aby sa majstrovstvá Európy uskutočnili. Oni s variantom, že šampionát zostane na nich počítali, po rôznych úvahách mali v zálohe aj túto možnosť. S podporou vládnych orgánov na zabezpečenie organizačných vecí aj ohľadom epidemickej situácie, vytvorenie izolovaného prostredia pripravia všetko tak, ako má byť. A ak sa nič nepredvídateľné nestane, teda situácia sa rapídne nezhorší, tak by sa ME mali uskutočniť.


Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N

víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 8. kolo
streda 03.04.2024 o 16:30 hod.
MHK Bytča - MHáK Martin
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 3. skupina.
- dohrávka.
- hrá sa v ŠH v Bytči.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 11. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 10:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 4. skupina.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 10. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHáK MARTIN
- 3. skupina.

- dohrávka.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
sobota 20.04.2024 od 08:00 hod.
organizátor: ŠKHá DUBNICA NAD VÁHOM
- 1. skupina.
víkend 20. - 21.04.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.