Nachádzaš sa tu:
29 sep 2020, 09:08
Ostatná aktualizácia: 29 sep 2020, 09:08
Prečítané: 2457x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Slovenský zväz hádzanej (SZH) vyjadruje hlboké sklamanie zo zákazu športových podujatí na území Slovenskej republiky. Toto opatrenie dramaticky zasiahne nielen do ekonomiky klubov, ale do celkového športového života všetkých športovcov a fanúšikov. Nejde len o najvyššie súťaže, ale aj o súťaže mládeže a detí, ktorým je zakázané vykonávať obľúbenú činnosť, ich vášeň napriek všetkým opatreniam, ktoré sme museli v príprave na novú sezónu vykonať. Športovci nie sú elektrické vypínače, ktoré môžete vypínať a zapínať, kedy sa vám zachce. Športová príprava má svoje postupnosti a zákonitosti a v prípade, ak sa dva mesiace prípravy opäť zmenia len na tréningovú činnosť na neurčito, vážne to ohrozí existenciu niektorých klubov.

Ročník 2020/21 všetkých domácich hádzanárskych súťaží sa už začal podľa pôvodného plánu, odohraných je už niekoľko kôl. SZH a všetky naše kluby boli pripravené bojovať so všetkými problémami, ktoré vyplývajú z pretrvávajúcej pandémie, vrátane odohrania zápasov časti sezóny bez divákov.

V dňoch 29. a 30. augusta sme v Bardejove odohrali Final 4 Slovenského pohára mužov i žien, oba dni s kapacitou 500 divákov, s rúškami, povinnosťou dezinfekcie pri vstupe, meraním teploty i obsadením len každého druhého radu. Dodržali sme všetky pravidlá, ktoré boli uložené. Po oba dni priamo v hale kontrolovala dodržiavanie všetkých opatrení polícia a ľudia napriek veľkej teplote v hale dodržali všetko, čo bolo nariadené. Rovnako tak všetkých osem zúčastnených tímov, ktorí boli izolovaní a stretli sa len vo vzájomných súbojoch na ihrisku.

Výsledkom bolo organizačne aj športovo zvládnuté podujatie bez akéhokoľvek problému, po týždni resp. dvoch týždňoch sme zisťovali či sa niekto nakazil na tomto podujatí a výsledok bol nula.

Po týchto opatreniach môžeme teraz takéto podujatia sledovať prostredníctvom TV resp. Internetu v okolitých krajinách a vlastne všade inde okrem Slovenska.

Včerajšie rozhodnutie Ústredného krízového štábu je úplne ojedinelé v celej Európe a navyše neodôvodnené. Chceme vyzvať hlavného hygienika SR, aby predložil podklady na základe čoho prišlo takéto rozhodnutie.

Žiadame, aby predložil počty pozitívne testovaných na koronavírus, ktorí sa nakazili na športovom podujatí.

Nariadenie, kedy je možné usporiadať športové podujatie ak budú mať všetci účastníci negatívny test nie starší ako 12 hodín, pokladáme v prípade v prípade pravidelných súťaží za nevykonateľné.

Len sobotňajšie zápasy palubovkových športov by spotrebovali celú dennú kapacitu 6 500 testov, ktoré je schopná SR dnes zabezpečiť. Pýtame sa, ako by sa testovali v ten deň tí, ktorí to naozaj potrebujú, chorí pacienti? Ostatné športy by sa nedostali na rad, alebo snáď každý šport dostane deň v týždni, kedy môže testovať a hrať?

Nerozumieme týmto nariadeniam a nepovažujeme ich ani za správne a už vôbec nie za spoločensky prínosné.


Zdroj: Slovenský zväz hádzanej (SZH); slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.