Nachádzaš sa tu:
29 aug 2016, 14:31
Ostatná aktualizácia: 29 aug 2016, 14:31
Prečítané: 1419x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Pri príležitosti 2. ročníka Česko-slovenského pohára v hádzanej mužov v Prešove sa uskutočnila tlačová beseda za účasti šéfov národných zväzov oboch krajín aj v súvislosti s obnovením spoločnej interligovej súťaže HIL od sezóny 2017/2018.

"Úroveň semifinále Česko-slovenského pohára ukázala, že naša vzájomná konfrontácia prináša vyrovnané a dramatické zápasy. To je to, čo potrebujeme, aby hádzaná na Slovensku a v Česku mohla napredovať a vrátiť sa na pozície, ktoré jej patrili v 80. a 90. rokoch," uviedol prezident Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša. Na budúci víkend štartuje nový ročník slovenskej extraligy, v ktorom sa rozhodne o šiestich účastníkoch HIL. "V kádroch nastal veľký pohyb, osem tímov má záujem o šesť miest, preto očakávam dramatickú a vyrovnanú súťaž, ktorá bude mať veľký náboj."

Ako je známe, zo SR bude v interlige štartovať šesť klubov a z ČR o štyri viac. "Našim tímom sa zdal ten nepomer veľký, keďže česká súťaž je momentálne kvalitatívne na inej úrovni ako slovenská, ktorá je najmä vďaka Prešovu, Hlohovcu a Topoľčanom na vyššej úrovni. Treba však zobrať do úvahy, že Česká republika má dvojnásobný počet klubov, dvojnásobný počet hráčov a tá základňa je tam skutočne veľká. Myslíme si, že spoločnou súťažou pomôžeme aj im, ale zároveň to pomôže aj nám, pretože bude viac vyrovnaných zápasov a viac kvalitných tímov," vysvetlil Holeša.

Prípravy sú v plnom príde. Pripravuje sa logo, naplánované sú stretnutia s partnermi, televíziami, ktoré majú prenášať prenosy. Šéf Českého zväzu hádzanej (ČSH) Radek Bendl si želá, aby sa nadviazalo na to, čo v minulosti - do roku 2005 - fungovalo. "Verím, že to zvýši konkurenciu a športovú úroveň na oboch stranách. Sme radi aj za dohodu ohľadne počtov tímov v novej súťaži. Uvedomujeme si, že slovenská strana v tom musela urobiť ústupok, čo bolo vykompenzované súhlasom všetkých českých klubov, aby sme od budúceho roku mohli začať."

V roku sa budú jubilejné výročia spoločných úspechov - 50 rokov od zisku zlatej medaily na MS, 60 rokov od triumfu na MS žien, ale aj striebra mužov na OH v roku 1972. "Plánujeme na druhú polovicu júna v Prahe veľkú oslavu týchto udalostí spojenú práve s ďalšími spoločnými projektmi. Našou snahou je uchádzať sa o spoločné ME v roku 2022. Kvalita je dnes na slovenskej strane, preto si myslím, že je to významnejšie pre našu stranu. Verím však, že ako to pomôže nám, tak to pomôže aj vám. Konkurencia nás dúfam prinúti aj lepšie pracovať s tým, čo máme k dispozícii. Veľmi oceňujem prístup slovenskej strany. Vôľa hrať spoločnú súťaž bola väčšia práve z nej. My sme museli veľa pracovať a presviedčať české kluby, aby k tomuto kroku pristúpili. Nie kvôli logistike a financiám v spoločnej súťaži, ale skôr išlo o obavy z konkurencieschopnosti. Tam bola trochu brzda na strane českých klubov. Keďže sme sa snažili začať súťaž čo najskôr, bolo to možné iba za podmienky ústupku slovenskej strany, ktorá prichádza o viac pozícii v najvyššej súťaži oproti nám. My hráme teraz s dvanástimi a budeme mať desať družstiev, na Slovensku je desať tímov a bude hrať šesť. Takže je tam určitý nepomer, o ktorom všetci vieme, ale je to štartovacia čiara. Veríme, že sa za dva-tri roky budeme baviť o inej štruktúre," povedal Bendl. 

Tréner českého majstra Talent M.A.T. Plzeň si uvedomuje, že účinkovanie v interlige prináša zvýšené nároky. "Pre nás trénerov to znamená viac zápasov a viac práce. Očakávania sú najmä v tom smere, aby to malo športový efekt a vrátili tam, kde sme boli niekedy," uviedol Martin Šetlík. 

"Spoločná liga, pokiaľ ide o kvalitu, určite má zmysel. Vidíme to i tu na zápasoch Česko-slovenského pohára. Prešov i Hlohovec sú výborní súperi. Pred dvoma týždňami sme sa na turnaji v Lovosiciach stretli s Topoľčanmi, ktoré majú takisto veľmi húževnatý a ambiciózny tím. Jediným problémom pre nás trénerov bude, ako to organizačne skĺbiť, pretože nie sme profesionálny tím. Väčšina chlapcov chodí do práce alebo do školy. Takže bude to veľmi časovo náročné. Budeme to musieť dať dokopy tak, aby kvalita zostala aj pri náročnom programe, ktorý nás čaká," tvrdí kouč Dukly Praha Jan Josef. 

Svojich českých kolegov doplnil Stanislav Kolpak, ktorý počas zdravotnej indispozície Rastislava Trtíka zaskakuje spolu s Marekom Gernátom na trénerskej lavičke Tatrana Prešov. "Majiteľ nášho klubu už dlhé roky avizoval záujem o spoločnú súťaž. Ja verím, že bude kvalitatívnym prínosom pre obidve strany."

 

Zdroj: SITA, slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.