Nachádzaš sa tu:
08 aug 2016, 12:35
Ostatná aktualizácia: 08 aug 2016, 18:32
Prečítané: 1779x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

V druhej časti veľkého rozhovoru s Heinem Jensenom trénerom ženskej reprezentácie do 17 rokov predstavil víziu a poslanie v pozícii kormidelníka mládežníckej ženskej reprezentácie.


H. E. Jensen
“Toto je niečo, kedy musia mať hráčky stále v hlave, že chcú niečo dosiahnuť a sú preto pripravené niečo obetovať.”


Ako ste postupovali pri nominácii úplne nového reprezentačného tímu U17?
Mal som možnosť vidieť turnaj regionálnych výberov v júni. To bolo prvýkrát, kedy som videl hráčky naživo. Spolu s informáciami od ľudí zo zväzu, ktorí poznali hráčky už dlhšie obdobie a tak som si vytvoril obraz. Takto vznikla prvá nominácia. 

Myslíte si, že máte k dispozícii veľa hráčok, s ktorými môžete pracovať a ktoré sa môžu zlepšovať?
Na turnaji som videl veľa zaujímavých a ctižiadostivých hráčok. Na zväze a v spolupráci s klubmi budeme robiť čo najviac, aby boli hráčky tak dobré, ako to je možné. Som si istý, že ak sú hráči a hráčky pripravení tvrdo pracovať a robiť dobré rozhodnutia, tak môžeme vychovať veľa dobrých hádzanárov a hádzanáriek.

Čo bolo pre Vás pri výbere hráčok do tímu dôležité?
Chceli sme mať v tíme hráčky, ktoré sú odhodlané a pripravené investovať do tréningov čas, pretože to stojí veľa času byť špičkovým hráčom. Chceme vychovať dobré hráčky, ktoré budú pripravené pracovať spolu s ich spoluhráčkami a ktoré chcú spraviť to najlepšie pre tím. 

V termíne od 14. do 22. augusta budete mať s U17 tímom prvý zraz v Bratislave. Čomu sa na ňom budete venovať?
Bude to taký štart, začneme tým, že hráčkam vysvetlím, že od nich ako od reprezentantiek veľa očakávame a že musia poctivo pracovať nielen na zrazoch, ale aj v kluboch. Keď chceme byť lepší, tak musíme skrátka trénovať viac a lepšie. A poviem to metaforou - nielen keď svieti slnko, ale aj keď prší. Budeme veľa hovoriť o tom, aké sú naše očakávania od hráčok a tam máme naozaj vysoké požiadavky. Očakávame pripravenosť a angažovanosť dosiahnuť cieľ, ktorým je stať sa seniorskou reprezentantkou Slovenska. Chystáme sa aj na turnaj do Nemecka. Nato sa veľmi tešíme, uvidíme, kde sa nachádzame v porovnaní s inými krajinami. Dôležité však je, aby si hráčky uvedomovali, že toto nie je niečo, čo človek robí len keď má nato chuť. Toto je niečo, kedy musia mať hráčky stále v hlave, že chcú niečo dosiahnuť a sú preto pripravené niečo obetovať.

Ako často budú reprezentačné zrazy, máte už dlhodobý plán?  
Áno, robili sme plán do 30. júna 2017 a celé je to postavené zhruba tak, aby sme sa videli minimálne 3 dni v mesiaci, zvyčajne nedeľu až utorok. A potom, keď máme zápasy, turnaje a keď je medzinárodná pauza, tak budeme spolu celý týždeň, tak ako napríklad teraz.

Je jeden rok dostatočný čas, aby ste dokázali pripraviť družstvo na domáce majstrovstvá Európy?
Viac nemám, takže to musí byť dosť. V podstate si myslím, že vždy by bolo lepšie mať viac času, či to je reprezentácia alebo klub. Ale je to tak, ako to je a tiež tvrdím, že to je ďalší dôvod, prečo je extrémne dôležité, aby hráčky pochopili, že to nestačí keď budeme makať tri týždne pred ME a potom odohráme dobrý turnaj. Nie, celé sa to začína teraz. Tak ako bolo možné vidieť aj teraz počas MS kadetiek do 18 rokov, atletickosť a fyzická pripravenosť je enormne dôležitá - Dánky, Rusky, Nórky, Kórejky, aj Maďarky a Francúzky. Všetko fyzicky enormne silné hráčky. Na tom musíme pracovať, musíme pracovať v posilňovni a na bežeckom ovále. Očakávam veľa úsilia a driny, ale na druhej strane aj veľa zábavy. Je to zaväzujúce a je to veľká česť byť reprezentantkou a takto sa k tomu treba postaviť. 

Ako chcete vyriešiť jazykovú bariéru, pretože nie všetky hráčky a tréneri musia hovoriť po anglicky?
To je pochopiteľné, že to je výzva, ktorá bude riešená aj kolegami, ktorí hovoria po anglicky alebo nemecky. Takže niekedy bude treba pomoc, pretože komunikácia je veľmi dôležitá. Bez komunikácie to je naozaj ťažké. Ale myslím si, že aj pre hráčky to je pozitívna vec, že sa naučia ovládať druhý jazyk. V dnešnom svete, keď je Európa naozaj malá, je to veľká výhoda hovoriť cudzou rečou. Vidím to ako výzvu, ale teším sa nato. 

Viete už kto bude vo Vašom realizačnom tíme?
Pri tomto sme ešte stále pri konkretizovaní, kto a čo všetko bude potrebné. Mám naplánované stretnutie s pánom Ernöm Kelecsényim a Silviou Priklerovou a potom uvidíme. Zatiaľ tu poznám len málo ľudí. Som si však istý, že nájdeme dobré riešenie.

Plánujete mať v realizačnom tíme aj trénera brankáriek, kondičného trénera alebo mentálneho kouča?
Je tam viac oblastí, kde je potrebný dobrý rozvoj. Dôležité je, že hráčky budú stáť v popredí. Je tam hrozne veľa faktorov, ktoré ich ovplyvňujú, od trénerov po rodičov, cez školu atď.. Majú okolo seba veľmi veľa vecí, čo je v ich veku normálne. A my sme tu nato, aby sme im pomáhali, aby sme ich navigovali ako zvládnuť všetky tieto faktory. Dlhodobejšie je jasné, že fyzická pripravenosť je veľmi dôležitá, technika, taktika a aj mentálna sila sú dôležité. Preto sa budeme snažiť zvoliť takú stratégiu, aby sme dokázali pomôcť hráčkam v reprezentačnom tíme. 

Budete žiť na Slovensku?
Áno, plánujem tu žiť a teším sa nato. Bude to nová a napínavá výzva a myslím si, že to bude dobré. 

Aké su zatiaľ Vaše doterajšie dojmy, z krajiny a ľudí?
Nemal som žiadne, ani malé ani veľké očakávania, jednoducho som sa tešil na novú výzvu. To, čo som mal zatiaľ možnosť vidieť bolo veľmi pozitívne. Stretol som veľa milých, priateľských a otvorených ľudí. Taktiež sa mi veľmi páči Bratislava, to čo som doteraz videl bolo naozaj pekné. Aj to čo som zažil na turnaji regiónov v Považskej Bystrici bolo úplne v poriadku. Hala a aj prostredie okolo. 
 
 
Zdroj: slovakhandball.sk
 
 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.