Nachádzaš sa tu:
05 aug 2016, 12:09
Ostatná aktualizácia: 05 aug 2016, 20:24
Prečítané: 1909x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom


Od 1. júla 2016 je Heine Ernst Jensen technickým riaditeľom Slovenského zväzu hádzanej. Jensen je poverený tvorbou a koordináciou systému práce s mládežou na Slovensku; metodickou a organizačnou koordináciou mládežníckej hádzanej; koordináciou a kontrolou pripravovaných Regionálnych centier hádzanej (RCH); odbornou spoluprácou pri školení a vzdelávaní trénerov; spoluprácou s reprezentačnými trénermi, klubmi a školami. Dán bude spoločne s funkciou technického riaditeľa SZH aj hlavným trénerom reprezentačného tímu žien U-17. Povedie nielen hádzanársku mládežnícku "sedemnástku dievčat", ale bude zodpovedať za prípravu tímu na budúcoročné ME U-17, ktoré bude organizovať Slovenský zväz hádzanej v Michalovciach. Nový technický riaditeľ si nedal ujsť finálový víkend majstrovstiev sveta kadetiek v Bratislave, počas ktorých prezradil svoje zámery v novom pôsobisku.


1. ČASŤ


Môžete nám v krátkosti priblížiť Vašu hráčsku kariéru?
Veľa rokov som hrával v Dánsku v druhej lige. Potom som prestúpil do Nórska, kde som hral dva roky v najvyššej súťaži, predtým než som sa stal hrajúcim trénerom tiež v nórskom tíme.

Potom ste sa stali trénerom v relatívne mladom veku.
Áno, ako hráč som prestal, keď som mal 27 rokov a začal som sa naplno venovať trénovaniu. V roku 2007 som odišiel do Nemecka, kde som bol trénerom v tíme SV Union Halle-Neustadt v druhej lige, potom som sa stal asistentom trénera v tíme Lipska v ženskej bundeslige a po roku som sa stal hlavným trénerom. O tri roky nato som prebral nemeckú ženskú reprezentáciu. 

Aké skúsenosti ste získali ako tréner nemeckej ženskej reprezentácie?
Myslím si, že som získal veľmi veľa skúseností. Mal som to štastie zúčastniť sa dvakrát majstrovstiev sveta a dvakrát majstrovstiev Európy. A byť súčasťou takýchto veľkých podujatí je samozrejme špeciálny zážitok a obrovská skúsenosť. Taktiež som získal skúsenosti v tom, ako sa dá vybudovať štruktúra, tak aby bola jedna línia a spojitosť medzi seniorským tímom a všetkými mládežníckymi tímami. Ďalej som stretol veľa ľudí, hral som proti rôznym tímom, ktoré mali rôzne herné štýly, od Angoly cez Japonsko. A tam som videl, že je veľmi veľa spôsobov, ako sa dá hrať hádzaná. 

Dánsko má približne rovnaký počet obyvateľov ako Slovensko. Ako si vysvetľujete obrovský úspech hádzanej vo Vašej krajine?
Veľa súvisí s tým, že máme v Dánsku veľa hál a veľa takých, kde sa môže používať hádzanárske lepidlo, čo napríklad v Nemecku nie je úplne bežné. Takisto si myslím, že sa za tie roky odviedla v Dánsku veľmi dobrá práca v oblasti žiackej a dorasteneckej hádzanej, takže máme veľmi širokú základňu. Samozrejme, že nie všetky deti budú reprezentanti, ale to ani nemusia, dôležité je, že máme veľa chlapcov a dievčat, pre ktorých je naozaj cool hrať hádzanú. To nám samozrejme dáva dobrú základňu, z ktorej sa potom snažíme vybrať elitných hráčov pre reprezentácie. Veľmi dobre a štrukturovane sa tiež pracovalo s individuálnym rozvojom hráčov a hráčiek. Posledné roky sme tak mali naozaj veľké úspechy, hlavne v mládežníckej hádzanej, ale aj v tej mužskej. Predtým sa podarilo ženám vyhrať Olympijské hry trikrát v rade. V skratke, pracuje sa dobre a štrukturovane a hlavne sa do popredia dávajú hráči a ich osobný rozvoj. 

H. E. Jensen: “Verím v dobrú spoluprácu s klubmi a s trénerskými kolegami tak, aby sme vedeli vychovať čo najviac talentov.”


Čo ste vedeli o slovenskej hádzanej pred rozhovormi s pánom Kelecsényim?
Nevedel som toho veľa, môžem povedať, že môj posledný zápas ako tréner na lavičke nemeckej reprezentácie bol proti Slovensku na majstrovstvách Európy v Chorvátsku a Maďarsku. Taktiež som veľa nevedel o mužskej hádzanej, v minulej sezóne som hral ako tréner v druhej bundeslige proti Martinovi Stráňovskému. Takže viem, že dobrí hráči a hráčky hrávajú často v zahraničí. A potom viem skôr viac o histórii československej hádzanej, pretože každý, kto sa zaujíma o hádzanú vie, že Československo malo veľkú hádzanársku tradíciu. 

Čo sa týka slovenskej hádzanárskej mládeže, akú víziu a predstavy do budúcnosti máte? 
Moja vízia a moja nádej je, že spolu dokážeme vychovať veľa nových Stráňovských, tak ako pre mužov aj pre ženy, aby tréneri seniorských reprezentácii mali ešte väčší výber z kvalitných hráčov a hráčiek. Tak aby sme sa dúfam v priebehu 5-10 rokov dokázali viackrát kvalifikovať na európske a svetové šampionáty. To by bol pre mňa splnený sen, kebyže k tomu prispejeme spolu s ďalšími trénermi v kluboch, mládežníckych a seniorských výberoch. Dúfam, že sa nám podarí ešte viac optimalizovať, to čo už funguje. Verím v dobrú spoluprácu s klubmi a s trénerskými kolegami tak, aby sme vedeli vychovať čo najviac talentov.

Aké budú Vaše prvé kroky vo funkcii technického riaditeľa SZH?
Teraz v lete sú mládežnícke tímy na turnajoch, čo je veľmi dobré. Keď sa turnaje skončia, tak sa skontaktujem s trénermi a oboznámim sa s tým, aké výzvy vidia v práci s mládežou oni. Keď bude reč o spoločnej stratégii, budem hovoriť o tom, ako si to celé predstavujem ja, ktorým smerom by sa to malo uberať a tiež si vypočujem, aké skúsenosti za tie roky nazbierali oni. Aké pozitíva a aké negatíva videli v slovenskej mládežníckej hádzanej oni. Tak, aby sme si spoločne mohli vytvoriť obraz, na čom musíme pracovať. 

Už ste spomínali horizont 5-10 rokov, kedy by sa v realite dali vidieť prvé výsledky novej stratégie v práci s mládežou?
Samozrejme, že všetci dúfame, že to bude čo najskôr. Nie je to však žiadna mágia, kde existujú kúzla, musíme tvrdo a poctivo pracovať. To je niečo, čo žiaľ potrebuje trochu viac času, ale dúfame, že krok po kroku bude vidieť posun. A to je samozrejme hlavný cieľ, byť lepší a lepší. Nemôžeme však zabúdať, že úspech v mládežníckej hádzanej nie sú len výsledky mládežníckych reprezentácii, ale aj to, keď sa nám podarí vychovávať veľa kvalitných hráčov pre seniorské reprezentácie. Takže sú to už aj hráči, ktorí hrajú v mládežníckych reprezentáciach teraz. Musíme pracovať tak, aby sa v priebehu 2-3 rokov dokázali správne rozvíjať a aby boli posilami pre reprezentačné áčka. 

Dlhodobý problém slovenskej hádzanej je klesajúce číslo hráčskej základne. Kým v Dánsku je okolo 112 000 hráčov, na Slovensku je to len okolo 6000. Akým spôsobom sa dá riešiť tento problém?
To o čo sa musíme snažiť, je získať čo najviac detí na hádzanú. Ukázať im, že ich hádzaná môže baviť a pritom je veľmi dôležité nadviazať dobrú spoluprácu so školami. Aby školský systém fungoval tak, že sa deti vedia v škole naučiť, že existujú aj iné športy ako futbal alebo hokej. Je teda jasné, že musíme školám pomáhať aj tak, že vychováme kvalitných trénerov a učiteľov, ktorí sú schopní vyučovať hádzanú. Môj osobný názor je, že každý človek robí rád to, v čom je dobrý a čo ho baví. Takže musíme skúsiť cez školský systém získať deti a ukázať im, že vedia hrať dobre hádzanú a že to je zábavné. Pretože sú tam aj rôzne iné aspekty ako individuálny rozvoj, napríklad práca v tíme. Naučiť sa vychádzať s ostatnými členmi tímu je veľmi pozitívny element spojený s hádzanou. A ako som povedal predtým, nie všetci sa stanú reprezentantmi, ale to ani nie je nutné.

Ďalším dlhodobým problémom slovenských reprezentácii, či už mládežníckych alebo seniorských je, že nám chybajú klasickí spojkoví strelci. Pritom tlak zo spojkových pozícii je faktorom, ktorý často rozhoduje zápasy. Sme schopní si takýchto hráčov vychovávať, aj v horizonte 5-10 rokov?
Samozrejme v to veľmi dúfam. Mal som možnosť vidieť kadetov, ktorí teraz pôjdu do Chorvátska a tam som videl pár hráčov, ktorí majú dobrú výšku, aj keď samozrejme, že výška nie je všetko. Ale keď máme vysokých chlapcov a dievčatá, musíme s nimi pracovať tak, aby sme tento faktor vedeli do budúcnosti zapracovať do našej hry. Pretože hádzaná je stále rýchlejšia, top hráči sú stále atletickejší a silnejší a preto musíme pracovať na tom, aby to tak bolo aj u nás. 


H. E. Jensen: "Fyzická pripravenosť hrá hlavnú rolu, všetci musia byť fit, pretože bez toho budete prevalcovaní".


Čo ste počas majstrovstiev sveta kadetiek v Bratislave videli, aký trend ste mohli odpozorovať?
To, čo som mal možnosť vidieť je už vlastne dlhšiu dobu známe. Fyzická pripravenosť hrá hlavnú rolu, všetci musia byť fit, pretože bez toho budete prevalcovaní. A v takom dlhom turnaji, kde máte skoro každý deň zápas, nie je veľa možností na regeneráciu. Tam musí byť telo jednoducho pripravené. Najlepšie tak, aby boli pripravené hrať všetky hráčky a nie aby hralo len 8-9 hráčok, pretože potom počas turnaja pomaly odchádzajú. Úroveň má takto klesajúcu tendenciu, ale tam nemôžeme robiť výčitky hráčom a hráčkam, to je normálne. Musím tiež povedať, že obidva semifinálové zápasy boli na vysokej úrovni. Dánsko - Nórsko ako aj Rusko - Južná Kórea boli zápasy na absolútne vysokej úrovni. Všetky úrovne o ktorých som predtým hovoril, od fyzickej pripravenosti, cez techniku, taktiku až po mentálnu silu, všetky sú na medzinárodnej úrovni dôležité. A na tom musíme podľa mňa čo najskôr zapracovať, aby sme mali atletickosť a techniku. Aby sme mali tieto úrovne tak silné, že budeme schopní presadiť na ihrisku aj taktické pokyny. 

Ako hodnotíte výkony slovenského tímu?
Musím povedať, že to bolo veľmi pozitívne. S jednou prehrou s Dánskom po skupinovej fáze by sme boli veľmi spokojní, s čím potom vlastne aj všetci počítali, že dievčatá vyhrajú aj s Egyptom. Ale to je to o čom som hovoril, čo sa počas tak dlhého turnaja stane. Niekedy bude unavená hlava alebo telo, prípadne oboje a potom je extrémne ťažké dostať sa opäť na vysoké obrátky. Potom som sa veľmi potešil, keď dievčatá dokázali vyhrať posledný zápas s Rumunskom, ktorý som videl aj tu naživo. To ma veľmi potešilo, pretože po prvé to bol dobrý zápas a po druhé si to aj zaslúžili. Hráčky a realizačný tím si to víťazstvo absolútne vydobili, spravili veľmi dobrú prácu. Myslím si, že hráčky a dúfam, že aj celý realizačný tím odchádza z turnaja s pozitívnym zážitkom a skúsenosťami. Dúfam, že videli, že je možné mať kontakt so svetovou špičkou, pokiaľ sme dobre pripravení na všetkých úrovniach o ktorých som hovoril.

Páčila sa Vám organizácia a atmosféra na turnaji?
Myslím si, že to bolo naozaj dobré a hovoril som tu s veľa ľudmi, ktorých poznám z môjho pôsobenia v Dánsku, Nórsku či Nemecku. A všetci, ktorí tu boli, boli absolútne spokojní s organizáciou, hovoria len pochvalne a cítili sa tu na Slovensku vynikajúco. Čo som videl sám naživo bolo tiež výborné. A to ma teší, že zväz ukázal, že je schopný perfektnej organizácie takéhoto veľkého podujatia. Teraz dúfam, že všetci ľudia, ktorí sa na organizácii podieľali, si najbližšie dni dobre oddýchnu a že sa už potom tešia na domáce majstrovstvá Európy, pretože ako všetci vieme, jeden rok ide veľmi rýchlo. 

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.