Nachádzaš sa tu:
04 aug 2016, 13:18
Ostatná aktualizácia: 05 aug 2016, 20:18
Prečítané: 1837x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Uplynulý víkend sa na Slovensku skončili MS v hádzanej žien do 18 rokov. O tom či vládne spokojnosť s organizáciou, ako sa dá využiť potenciál tohto podujatia na propagáciu hádzanej u nás, ale aj o výkonoch našich kadetiek prezradil v rozhovore sám prezident Slovenského zväzu hádzanej jaroslav Holeša.
 
Na organizáciu svetového šampionátu v Bratislave boli veľmi pozitívne ohlasy. Teší Vás to?
Ja by som to zhodnotil pripomienkou prezidenta IHF Hassana Moustafu, že už v roku 2008, keď tu bol posledný šampionát majstrovstiev sveta, tak to bolo na veľmi vysokej úrovni a sám bol prekvapený, že sme to posunuli ešte o level vyššie. Takže spokojnosť IHF, spokojnosť tímov a my sme po organizačnej stránke boli takisto veľmi spokojní s tým množstvom ľudí, ktorí tu pracovali - bolo to skoro 100 ľudí od dobrovoľníkov až po zamestnancov zväzu. Naštastie sa nám vyhli problémy, či už všeobecné alebo technického charakteru. Takže všeobecná spokojnosť.
 
Dostali ste aj nejaké špeciálne pochvaly, či už od tímov, rozhodcov alebo delegátov?
Špeciálne nie, ale naozaj boli všetci príjemne prekvapení. Tí, čo na Slovensku neboli dlhšie, tak ich prekvapilo, ako sa Bratislava výrazne zmenila. Boli prekvapení infraštruktúrou, veľmi spokojní boli s ubytovaním, jedlom, s halami, takže v podstate len samé superlatívy. Samozrejme, treba oddeliť aj diplomaciu, ale keď sme sa bavili s pánom Bertelsenom, ktorý je za IHF hlavný líder zodpovedný za organizáciu, tak sám povedal, že hlavne škandinávske tímy, ktoré sú zvyknuté na vysoký životný štandard boli veľmi spokojné.
 
Ako hodnotíte atmosféru a divácku účasť?
Boli sme veľmi milo prekvapení, hlavne na slovenských zápasoch, ale aj na tých ostatných. Nato, že to boli majstrovstvá sveta do 18 rokov, čiže pre nejakú širšiu divácku obec nezaujímavé, sa prišlo pozrieť dosť ľudí. Tá atmosféra bola taká priaznivá, takže celkom fajn.
 


Šampionát bol veľmi sledovaný aj prostredníctvom internetu, a to aj v krajinách, ktoré sú považované skôr za hádzanárskych trpaslíkov. Počas šampionátu mala dokonca oficiálna webstránka šampionátu po Slovensku a Nemecku najviac návštevníkov z Paraguaja. Myslíte si, že to môže byť aj tým, že hádzaná sa rokmi rozširuje po celom svete? 
My sme najprv boli trochu skeptickí voči tomu, že sa šampionát rozšíril na 24 tímov, predsa len tu boli tímy ako Uzbekistan, Kazachstan alebo Paraguaj. Určite by sme v Európe našli tímy, ktoré sú na vyššej hernej úrovni. Na druhej strane, keď si to potom pozrie človek z pohľadu rozvoja hádzanej, tak je to veľmi dobré, že tu tieto tímy boli. Bol to naozaj svetový šampionát, takže boli zastúpené aj všetky kontinenty. A naozaj tie dievčatá z týchto krajín napredujú. Nikto by nepovedal, že ženy Brazílie sa stanú majsterkami sveta. Paraguaj hral na týchto majstrovstvách veľmi dobré zápasy. Africkí zástupcovia takisto, Egypt na 9. a Angola na 10. mieste v konečnom poradí. Veľmi dobrá hádzaná, takticky vyspelá, čiže nielen fyzicky, ale aj takticky. Musím povedať, že IHF sa naozaj darí rozširovať hádzanú po celom svete. Nie je to len také klišé, že máme 204 členských krajín IHF, ale tá hádzaná sa hrá už skoro naozaj všade.

Ako môžeme po šampionáte využiť to, že sa tu konalo takéto svetové podujatie, na propagáciu u detí, v médiách alebo u verejnosti?
My sme mali dva ciele. Prvým cieľom bolo, aby sme spropagovali Slovensko ako krajinu a Bratislavu ako mesto, ktoré dokáže zorganizovať šampionát na vysokej úrovni. Aby sme predstavili aj Zimný štadión Ondreja Nepelu ako arénu, ktorá sa dá premeniť aj na hádzanársku halu. Myslím, že sa nám to podarilo, tie ohlasy na tú halu boli aj z domácej aj zo zahraničnej strany veľmi pozitívne. Táto aréna bude súčasťou spoločnej kandidatúry s Českom a Maďarskom na Majstrovstvá Európy mužov 2022, kde sme aj počas týchto majstrovstiev spolu s oboma zväzmi doťahovali detaily, aby sme to mohli zoficiálniť. Druhým cieľom bola popularizácia hádzanej na Slovensku. Napríklad cez finálový víkend sme tu mali seminár, kde bolo 85 trénerov z celého Slovenska, mali sme tu zahraničných lektorov, pána Rolfa Bracka, Martina Ambrosa. Dokonca sa tohto semináru zúčastnili aj tréneri z Brazílie. Veľa našich trénerov chodilo na zápasy, boli tu aj chlapci a dievčatá nielen z Bratislavského kraja, ale aj z iných častí Slovenska. Takto mali možnosť vidieť na akej úrovni sa hádzaná hrá a čo nám ešte chýba, aby sme patrili k tým najlepším.  

Bol aj tento šampionát ďalším dôležitým krokom k organizácii seniorského podujatia?
Bol, pretože sme si v podstate vyskúšali všetky atribúty, ktoré ten šampionát potrebuje, či už od technického zázemia až po personálne a organizačné aspekty. Z hľadiska dopravy vieme po tomto šampionáte povedať, kde máme slabé miesta, vieme kde sme silní. Tú kandidatúru môžeme v podstate bez problémov predložiť. Takisto funkcionári IHF a EHF, ktorí tu boli, videli, že sme nato naozaj pripravení. A keďže tu bol koncil IHF, tak tu boli kontinentálni prezidenti, prezident IHF, generálny sekretár. Okrem dvoch tu boli všetci predstavitelia exekutívy, čiže 14 zo 16 členov.  V podstate celá špička Medzinárodnej hádzanárskej federácie.  

Ako sa im na Slovensku páčilo? 
Podarilo sa to zorganizovať naozaj tak, že bola so všetkým opäť veľká spokojnosť. Oni sú zvyknutí na istý štandard, povedal by som, že ten bol dokonca až prekročený. Čiže prezident IHF, ako aj pán Táborský, pán Elovsson alebo pán Bertelsen boli maximálne spokojní. Nakoľko majú problémy s kongresom IHF, ktorý sa mal konať v Austrálii už budúci rok na jeseň, tak nám po vzhliadnutí štandardu, ktorý im tu ponúkame, dali návrh na organizáciu kongresu u nás. Pracujeme na tom a uvidíme, ako sa nám bude dariť. 

Ohľadom spomenutej kandidatúry na ME 2022, je doladené všetko?
Je doladené hlavne to, že máme spoločný záujem. Slovensko je už pripravené, tým, že tie haly, ktoré spĺňajú tie kritéria, to je hala nad 5000 divákov, máme len dve. Takže v podstate prichádzajú do úvahy len Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave a Steel aréna v Košiciach. My sme v podstate hotoví, teraz je na českej a maďarskej strane, aby predstavili dejiská, keďže majú väčšiu možnosť výberu. V podstate sme dohodnutí, že niekedy v októbri, novembri budeme všetky tri krajiny pripravené pracovať už na konkrétnej ponuke pre EHF. O organizátorovi sa bude rozhodovať budúci rok na kongrese EHF, kde sa bude rozhodovať o dvoch európskych šampionátoch v rokoch 2022 a 2024. Myslíme si, že šanca je celkom veľká, aj z vyjadrení funkcionárov, aj z pohľadu toho, že v tomto regióne sa mužský šampionát nekonal veľmi dlho. V Československu naposledy v roku 1990, to bol svetový šampionát a v Maďarsku ešte dokonca nikdy. Prihlášku na kandidatúru treba poslať do januára 2017 a vtedy sa dozvieme, či majú o šampionát záujem aj iné krajiny.  

Bolo by to prvýkrát, kedy by šampionát organizovali až tri krajiny?
Nie, tým, že sa majstrovstvá Európy rozširujú na 24 tímov, už v roku 2020 sa šampionát bude konať, geograficky dosť netradične, v Rakúsku, Nórsku a Švédsku. 

Stretnutie s českou stranou ste využili aj na rokovanie ohľadom spoločnej československej súťaže mužov. K akým záverom ste prišli?
V podstate sme si tam všetky veci podohadovali, niektoré veci ešte musíme dotiahnuť počas Česko-Slovenského pohára mužov v Prešove koncom augusta. Vyzerá to však na 99 percent pripravené, do štartu ostáva menej ako rok. 

V rozhovore počas šampionátu sa pán Táborský z Česka, člen exekutívy IHF, vyjadril, že si nie je istý, či vie Česko ponúknuť až 10 kvalitných mužstiev. Aký je Váš názor?
My sme si toho vedomí, že tá kvalita je momentálne na slovenskej strane vyššia. Ale rešpektujeme ten princíp, že česká hráčska základňa je oproti tej našej dvojnásobná. Prvý návrh z českej strany bol dokonca 12:4, ktorý slovenské kluby jednoznačne zamietli. Nakoniec to je 10:6 a u nás to vyzerá tak, že hlavne o to 6. miesto bude veľký súboj, veľa tímov sa posilnilo. Tešíme sa na tento ročník extraligy, pretože tie stretnutia budú hektické a pôjde naozaj o veľa. Aj z pohľadu rozhodcov a delegátov bude tento ročník veľmi náročný. Očakávame však krásny extraligový ročník plný dramatických súbojov. 

Je niečo, čo sa Vám pri organizácii šampionátu osvedčilo a chceli by ste to použiť aj v iných projektoch?
My sme si počas šampionátu vyskúšali live streaming a boli sme veľmi spokojní, aj ohľadom sledovanosti. Keďže máme dlhodobé problémy so slovenskými televíziami dostať hádzanú na obrazovky, tak toto je cesta, ktorou by sme sa chceli uberať. Streaming všetkých zápasov, tak aby boli dostupné na smartphonoch a postupne si cez sociálne siete budovať vlastnú fanušíkovskú základňu. 

Poďme ešte ku krátkemu hodnoteniu turnaja aj po športovej stránke. Ako hodnotíte výkony slovenského tímu na šampionáte?
My sme mali po poslednom zápase s dievčatami aj taký záverečný príhovor, ktorý sa niesol v pozitívnom duchu, pretože to bolo po víťaznom zápase. Vždy je dobré končiť turnaj víťazstvom a navyše s Rumunskom, čo je štvrtý tím z majstrovstiev Európy. Rumunky sa tu naozaj prezentovali dobrými výkonmi, napríklad v osemfinále s Dánskom, ktoré bolo vo finále a kde Rumunky prehrali až po predĺžení. Takže porazili sme naozaj silný tím a bolo vidieť, že tie výkony majú stúpajúcu tendenciu. Dievčatá si zvykali nato, že tá hádzaná sa hrá trochu v inej rýchlosti. Aj z pohľadu počtu technických chýb, trvalo kým sa do toho dostali. Ale tie výkony so Slovinskom, Rumunskom alebo prvý polčas s Nórskom boli veľmi dobré. Jediný nešťastný deň sme si vybrali s Egyptom, kde nás Egypt prekvapil tou ich taktickou hrou a my sme tam mali taký "deň blbec", ktorému sa väčšina tímov na takomto dlhom šampionáte nevyhne. A to nás obralo o to lepšie umiestnenie, neboli by sme trináste, možno by sme boli deviate, desiate alebo jedenáste, ale celkovo musím povedať, že vládne spokojnosť.

Veľa sa na šampionáte hovorilo aj o tom, že Kórejky spolu trávia viac ako 300 dní v roku a aj to je jeden z dôvodov ich úspechu. U nás asi nepredstaviteľné, ale neuvažujeme nad dlhšou dobou, počas ktorej sú naše mládežnícke reprezentácie spolu? Napríklad Nórky sú spolu 70-80 dní v roku. 
My sa o niečo podobné snažíme už druhý, tretí rok. Veľmi dobrým príkladom sú kadeti, ktorí mali tento rok obrovské množstvo sústredení, okolo 80 dní a ktorým onedlho začínajú majstrovstvá Európy v Chorvátsku. Teraz sa pripravujú tu v Bratislave a sú spolu 5 týždňov, z toho 5 dní v týždni. Takisto tieto dievčatá, ktoré hrali na majstrovstvách sveta. My s tou malou základňou môžeme konkurovať len tým, že budeme tie družstvá sústreďovať čo najviac spolu. Ten trend tam je, máme ho aj v stratégii zväzu. Nie je to len otázka peňazí, je to aj otázka vzťahov s klubmi a hráčmi. To cestovanie je dosť náročné, je tam škola a ďalšie veci. V rámci nového systému zväzu teraz vytvárame nový systém trénovania, aj  regionálnych centier. Zamestnali sme nového technického riaditeľa, Heineho Ernsta Jensena z Dánska, ktorý už je na Slovensku a spoznáva celý ten doterajší systém. Zúčastnil sa už aj spomínaného trénerského seminára. Je to človek, ktorý nás ma čo naučiť, bude spolupripravovať zväz, kluby, trénerov, tak aby sme vytvorili vlastný slovenský systém, ktorý bude konkurencieschopný v Európe a vo svete.

Ako sa pozeráte nato, že v maďarskom výbere hrali dve hráčky, ktoré vyrastali v slovenských kluboch?
Dievčatá hrali výborne, keby sme ich mali v našej reprezentácii, tiež by sme ten tím mali silnejšie poskladaný. Rozdiel podpory hádzanej v oboch krajinách je však obrovský, v Maďarsku to je 27 miliónov eur a na Slovensku 1,2 milióny eur. Potom sa nám stáva presne to, že za maďarský výber hrávajú dievčatá, z ktorých jedna vyrástla v Bratislave a druhá v Dunajskej Strede. Takto sa nám strácajú ľudia aj v športe, pretože vonku vedia ponúknuť lepšie podmienky. Navyše, ak sú maďarskej národnosti, tak je prirodzené, že idú tam, kde je lepšia podpora. Nie je to však len o peniazoch, je to napríklad aj o tréningových podmienkach.

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.