Nachádzaš sa tu:
07 jún 2019, 21:20
Ostatná aktualizácia: 07 jún 2019, 21:20
Prečítané: 1139x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

S odhodlaním zabojovať o postup na 24. majstrovstvá sveta žien v Japonsku (29. 11. - 15. 12. 2019) išli do kvalifikácie slovenské hádzanárske reprezentantky. Rozhodujúce stretnutia II. kvalifikačnej fázy im však ukázali, ako boli na míle vzdialené od dosiahnutia méty účasti na šampionáte.

Svedčia o tom aj výsledky dvojzápasu play-off proti Švédsku - v Karlskrone 18:33 a v Šali 24:45. „Myslím si, že je to reálny obraz slovenskej ženskej hádzanej," vyriekol tvrdé slová tréner Sloveniek Ján Packa.

Svoj podiel na nevydarenom vystúpení má aj zdravotný stav v kádri, keď pre zranenia absentovali niektoré dôležité hráčky, podstatným faktorom neúspechu bola aj kvalita súpera.

„Možno, keby sme čelili Švédkam v kompletnom zložení, teda najmä so Simonou Szarkovou, ktorá nám citeľne chýbala, bolo by to iné. Našim hráčkam však chýba väčšia odolnosť, ale to súvisí s trénovanosťou. Keď si už naše špičkové hráčky nevedia niekedy poriadne prihrať či vystreliť, tak potom vyvstane otázka, že prečo je to tak. Nevidím inú cestu len tvrdo pracovať a doplniť družstvo ďalšími schopnými hráčkami a natrénovať to s nimi," pokračoval kormidelník SR a ešte sa vrátil k šalianskemu vystúpeniu, ktoré vyústilo do najvyššej domácej prehry.

„V odvete to bolo proti Švédkam náročné, ešte som takýto zápas nezažil. Doslova bezmocnosť. Už som nevedel, ako mám dievčatám pomôcť. Nezaberalo ani striedanie. Súperky nám dali gól, kedy chceli. To sa im potom hralo ľahko, keď je akoby prázdna bránka. Každú našu chybu potrestali. Keď každá strela skončila v sieti, tak sa môžete aj zblázniť. My sme sa aj dostali do šancí, len sme ich nepremieňali. Ešteže Réka Bíziková 'zamakala', bolo vidieť, že hrá inú ligu ako ostatné. Tým nezostáva nič iné, iba viac trénovať."

Tatiana Trehubová zo Slovenska (vľavo). Zdroj: TASR

Napriek tomu, že Švédsko je 6. tím z lanského európskeho šampionátu, po žrebe II. fázy kvalifikácie MS 2019 boli slovenské postupové vyhliadky vnímané optimistickejšie.

„Určite som nepredpokladal, že bude až takýto rozdiel medzi oboma tímami. Klamal by som, keby som povedal, že som to čakal. Žiaľ, bolo vidieť, že ten rozdiel je príliš veľký. Na druhej strane treba povedať, že aj iné reprezentácie z nášho rangu dostávajú takéto 'nakladačky'. Spomeniem Rakúsko proti Maďarsku, Bielorusko proti Nórsku či Poľsko proti Srbsku. My sme výkonnostne približne na ich úrovni, medzi sebou môžeme hrať vyrovnane, ale špička je niekde inde," tvrdí Packa.

V septembri štartuje kvalifikácia o postup na ME 2020. Dva výprasky od Švédska rozhodne nie sú povzbudením pred konfrontáciami s Ruskami a Srbkami, ktoré budú hlavnými konkurentkami reprezentantiek SR v boji o postup.

„Ak by ich tieto výsledky psychicky podlomili, tak nech nehrajú hádzanú. Pred odvetou som dievčatám povedal, že nech si schuti zahrajú a ukážu čo vedia. Vidíte, nie je to také jednoduché,” dodal Ján Packa, ktorý musí vedeniu Slovenského zväzu hádzanej (SZH) predložiť analýzu kvalifikačného účinkovania.

Štvrtkové kvalifikačné odvety dvojzápasov play-off skompletizovali postupujúcich na tohtoročný svetový šampionát hádzanárok. Deväť miesteniek pre európske tímy na 24. MS žien v Japonsku si vybojovali Nemecko, Dánsko, Švédsko, Nórsko, Srbsko, Čierna Hora, Slovinsko, Maďarsko a Španielsko. Francúzsko ako obhajca titulu a Japonsko ako organizátor mali účasť na MS 2019 zabezpečenú automaticky, ďalší traja semifinalisti z ME 2018 Holandsko, Rumunsko a Rusko sa kvalifikovali priamo.

 

Zdroj: SITA

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky
sezóna 2023/2024 sa skončila.


1. liga Mladšie dorastenky
sezóna 2023/2024 sa skončila.


MK ZA-TN - Staršie žiačky
sezóna 2023/2024 sa skončila.


M-SR - Staršie žiačky - 1. turnaj
sobota 18.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 1. semifinálový turnaj.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky
sezóna 2023/2024 sa skončila.


SOH U12 - Mladšie žiačky
07. - 09.06.2024
organizátor: BKZHá


MK ZA-TN - Prípravka (4+1)
sezóna 2023/2024 sa skončila.