Nachádzaš sa tu:
18 jan 2019, 12:28
Ostatná aktualizácia: 18 jan 2019, 14:43
Prečítané: 962x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Hádzanárky DHK Baník Most sa v decembri 2018 stali víťazkami Českého pohára. Vo finále porazili pražskú Slaviu a po roku opäť zdvihli pohár nad hlavu. Premiérovo si tento pocit v mosteckom drese vychutnala najlepšia strelkyňa finálového duelu, Alica Kostelná.

Druhá ponuka z Mostu

Rodáčka z Bytče a odchovankyňa miestneho MHK prestúpila do Mostu v lete. Predtým pôsobila v inom českom tíme, v ostravskej Porube, po štyroch rokoch však cítila, že chce zmenu.

„Predtým som mala ponuky z Poruby aj z Mostu. Štvrtý ročník gymnázia som však chcela doštudovať v Bytči. Po maturite som sa rozhodla pre Porubu, bola bližšie, poznala som tamojšieho trénera aj niektoré hráčky," vysvetľuje Kostelná, ktorá v minulosti hrávala aj za Partizánske či Michalovce.

Po ukončení bakalárskeho štúdia v odbore telesná výchova znovu premýšľala, čo ďalej: „Cítila som, že po štyroch rokoch pôsobenia v Porube by som chcela vyskúšať niečo nové. Chcela som ísť hrať von, prišla však brzda v podobe zranenia. Rozhodla som sa teda ostať ešte v MOL lige (spoločná československá liga, pozn. red.). Prišla druhá ponuka od Mostu, ktorá sa mi zapáčila a vzala som ju."

Mladý tím s najvyššími ambíciami

Mladému tímu sa v aktuálnej sezóne zatiaľ darí. Okrem spomínanej pohárovej obhajoby sú „Černí andělé" úspešné aj v lige, kde im po desiatich kolách patrila druhá priečka tabuľky.

„Most má vždy najvyššie ambície, čo mi vyhovuje. Teraz sme druhé, ale liga je momentálne veľmi vyrovnaná. Hneď pod nami je len o skóre Šaľa. Je to premenlivé, aj družstvá, ktoré sú v tabuľke nižšie, hrajú výbornú hádzanú," mieni 23-ročná hádzanárka.

K výborným výsledkom prispieva výrazným dielom, patrí totiž medzi jednu z hlavných tímových zakončovateliek: „Vzhľadom na to, že som vysoká, sa radím medzi strelecké spojky. Ale v tíme máme aj ďalšie veľmi dobré strelkyne. Je to pripravené tak, aby sme zakončovali viaceré. Keby bola v tíme len jedna takáto hráčka, súperky by to rýchlo prečítali. Okrem streľby však mám aj úlohy v obrane, ktoré sú takisto dôležité."

Športovkyňa a študentka

Ako sme už spomínali, Alica Kostelná je úspešnou bakalárkou v odbore telesná výchova. Na školu nezanevrela ani po odchode z Poruby. Práve naopak.

„V šestnástich rokoch som sa zranila a v tom čase som išla na gymnázium. Od začiatku som vedela, že by som chcela ísť študovať na vysokú školu. Bola aj hádzaná, aj škola. Nikdy som to od seba neoddeľovala," hovorí Kostelná, ktorá je študentkou aj napriek tomu, že sa profesionálne venuje športu.

„Môže prísť nejaké zranenie alebo ukončím kariéru. Práve vysoká škola by mi mohla pomôcť pri výbere zamestnania. Preto sa snažím študovať, aj keď skĺbiť školu s hádzanou je náročné. Trénujeme aj dvakrát do dňa a chodím do školy, ktorá je zameraná na šport, takže aj po fyzickej stránke to dáva zabrať," dodáva študentka denného štúdia.

Plná hala

Futbalový či hokejový klub z Mostu po problémoch v uplynulých rokoch pôsobia v nižších súťažiach. O športové vyžitie fanúšikov sa tak starajú predovšetkým hádzanárky.

„Ľudia tu hádzanou žijú. Už keď som hrávala za Porubu a prišla som do mosteckej haly, vždy ma dostalo, že bola nabitá ľuďmi. Je tu výborné publikum. Ľudia si vždy nájdu čas a prídu na zápas, povzbudiť nás. Skoro na každom domácom stretnutí máme plnú halu," chváli Kostelná miestnych fanúšikov.

Tí mohli byť spočiatku zmätení, keď sa po jej príchode do Mostu zrazu objavili na ihrisku dve hráčky s priezviskom Kostelná na drese. „V družstve je aj Katarína Kostelná, moja menovkyňa. Hoci nie sme príbuzné, veľa ľudí si myslí, že sme sestry či sesternice. Sú z toho vtipy, keď sme spolu, tréner nás volá duo Kostelné," s úsmevom prezrádza staršia z tejto dvojice.

Bytčianske odchovankyne

Je jednou z viacerých odchovankýň MHK Bytča, ktorej sa podarilo presadiť na vyššej úrovni. S úsmevom hovorí, že keby sa všetky zišli v jednom tíme, ani úspech v československej súťaž by nebol vylúčený.

„Veľmi by ma potešilo, keby bol v Bytči ženský tím. Dôležité sú však financie a tých zrejme až toľko nie je. Pre mňa je to pekná myšlienka, ale keďže mám priateľa z Ostravy, kde už spolu bývame, neviem, ako to bude vyzerať v budúcnosti. Či sa vrátim do Bytče alebo nie," uzatvára.

 

Autor: Dominika Mariňáková.

Zdroj: myzilina.sme.sk

 

Fotogaléria - Alica Kostelná

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 14:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 14:45 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 14. kolo N
sobota 11.05.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - ŠŠK SLŠ Prešov
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N
nedeľa 12.05.2024 o 13:00 hod.
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - MSR
sobota 18.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 1. semifinálový turnaj.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1)
sezóna 2023/2024 sa skončila.