Nachádzaš sa tu:
21 sep 2016, 22:46
Ostatná aktualizácia: 21 sep 2016, 22:46
Prečítané: 1458x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Reprezentácia hádzanárok Slovenska od pondelka trénuje v Modre. Za tri dni absolvujú hráčky pod vedením trénerského triumvirátu Dušan Poloz - Peter Olšavský, Ján Lajčák päť tréningov a na programe dňa boli aj testy fyzickej pripravenosti a tiež osobné pohovory.

Sústredenie sa nekoná v asociačnom termíne, čo spôsobilo množstvo zmien v kádri. "Vzhľadom k tomu, že súťaže sa ešte len rozbiehajú, bolo jasné, že zahraničné kluby nám hráčky neuvoľnia. My sme však na to ani netlačili. Z rôznych dôvodov však neprišli ani niektoré z domácich klubov. Naopak, priestor dostali ďalšie adeptky, päť či šesť je tu vôbec prvýkrát za môjho pôsobenia v národnom tíme," uviedol pre agentúru SITA tréner žien SR Dušan Poloz a k náplni sústredenia, ktoré je bez zápasového testu, poznamenal: "V pondelok sme mali dva tréningy zamerané na herné činnosti pri obrane 0-6, v utorok ráno sme otestovali fyzickú kondíciu hráčok a ďalšie tréningy sa budeme venovať agresívnej ofenzívnej obrane a útočným kombináciám proti tomuto typu defenzívy." 

Poloza nepotešili výsledky utorkového testovania. "Žiaľ, po fyzických testoch som veľmi sklamaný s úrovňou pripravenosti hráčok. Teraz v úvode sezóny by mali byť na vrchole síl, ale výsledky sú alarmujúce. Musel som im dohovoriť, hoci nie je to len ich chyba. My sa na zrazoch nemôžeme venovať kondičnej stránke, tu predovšetkým dolaďujeme hernú činnosť. Dúfam, že to pochopili a do budúcnosti sa to zlepší," zdvihol varovný prst skúsený český kouč, ktorý pracuje v Modre s 20-členným kádrom (napokon z neho vypadla aj Mária Olšovská). 

V aktuálnom výbere SR nie je ani stabilná opora tímu Dominika Horňáková, ktorá bola od leta bez klubu a napokon sa rozhodla oznámiť ukončenie aktívnej činnosti. "Vedel som o tom dlhšie, že zvažuje túto možnosť, preto ma to ani neprekvapilo. Rešpektujem jej rozhodnutie. Snažíme sa hľadať riešenie, ako sa vyrovnať s jej absenciou. Je to škoda, lebo dlhodobo dokazovala svoje kvality. Svojimi výkonmi bola jednou zo základnej kostry družstva. Ja však dúfam, že ešte úplne neskončila a dáva si len určitú pauzu. Verím, že ešte ju uvidíme na hádzanárskych palubovkách," skonštatoval D. Poloz.

Na Slovenky čaká ďalší zraz začiatkom októbra. Keďže však v I. fáze kvalifikácie MS 2017 nebudú hrať systémom každý s každým doma - vonku, ale s Ukrajinou, Gréckom a Litvou si zmerajú sily na jednom turnaji v Šali (25. - 27. 11.), posunuli sa ich kvalifikačné povinnosti o jeden a pol mesiaca. Získali čas a priestor na prípravu. "Zídeme sa 3. októbra. V stredu 5. 10. odohráme prípravný zápas s maďarským prvoligovým Érdom. Potom na nás čaká odlet do Poľska na medzinárodný turnaj za účasti Islandu, Švédska a domácej reprezentácie," priblížil tréner ďalší program slovenskej reprezentácie hádzanárok. 

Čo sa týka I. fázy kvalifikácie na MS, Dušanovi Polozovi sa splnilo želanie. Pred júnovým žrebom I. fázy kvalifikácie žien o postup na majstrovstvá sveta v Nemecku (1. - 17. 12. 2017) si želal do skupiny súperov, s ktorými by sa dalo dohodnúť na odohraní kvalifikácie turnajovým spôsobom. Po tom, čo sa jeho zverenky ocitli v 1. skupine v spoločnosti Ukrajiny, Litvy a Grécka, sa vyjadril, že by bol rád, keby sa hralo na Slovensku (prípadne ešte v Grécku), ale nepredpokladal, že by s tým zástupcovia hlavných konkurentov Sloveniek súhlasili. Opak sa stal pravdou a už je jasné, že o dve miestenky do play-off sa bude bojovať v Šali. Slovenský zväz hádzanej zorganizuje kvalifikačný turnaj v termíne 25. - 27. novembra 2016 v tamojšej Mestskej športovej hale, s ktorou sa súčasnej generácii reprezentantiek spájajú úspešné vystúpenia z nedávnej minulosti.

"Podarilo sa to vďaka úsiliu a diplomacii predstaviteľov nášho zväzu. Diskutovalo sa zoširoka, pôvodne chcela turnaj usporiadať aj Ukrajina. Napokon sa zhruba pred mesiacom zrodila dohoda, že sa bude hrať v Šali, s čím sme veľmi spokojní. Zraz máme plánovaný na 20. novembra. Pre povinnosti klubov v európskych pohároch môžu vzniknúť trochu komplikácie s príchodom hráčok, ale verím, že najneskôr v pondelok už budeme v kompletnom zložení," uviedol pre agentúru SITA kouč D. Poloz.

Jeho zverenky začnú svoj boj o postup v piatok 25. novembra duelom s Ukrajinkami, v sobotu 26. 11. si zmerajú sily s Grékyňami a v nedeľu 27. 11. zavŕšia svoje účinkovanie zápasom s Litovčankami. Všetky stretnutia SR majú stanovený začiatok o 17.00 hod. 


Žreb I. fázy kvalifikácie MS 2017 v hádzanej žien:
 

1. skupina: Ukrajina, Slovensko, Litva, Grécko 

2. skupina: Bielorusko, Turecko, Švajčiarsko, Kosovo 

3. skupina: Rakúsko, Island, Macedónsko, Faerské ostrovy 

4. skupina: Taliansko, Portugalsko, Izrael 


Program 1. skupiny:
 

25. 11.: Ukrajina - Slovensko (o 17.00 hod.), Litva - Grécko (o 19.00 hod.) 

26. 11.: Slovensko - Grécko (o 17.00 hod.), Ukrajina - Litva (o 19.00 hod.) 

27. 11.: Slovensko - Litva (o 17.00 hod.), Grécko - Ukrajina (o 19.00 hod.)


Káder reprezentácie hádzanárok Slovenska na sústredenie v Modre (19. - 21. 9. 2016):
 

brankárky: Kristína Sedláčková (SHK Veselí nad Moravou/ČR), Adriana Medveďová (Iuventa Michalovce), Lucia Gubiková (Bemaco Prešov) 

pivotky: Eva Minárčiková (DHC Sokol Poruba/ČR), Kristína Pastorková (SHK Veselí nad Moravou/ČR), Vladimíra Kišiková (Iuventa Michalovce), Petra Štetáková (naposledy HK Slávia Partizánske) 

krídelníčky: Alžbeta Rechtorisová, Diana Tomášechová (obe DHC Sokol Poruba/ČR), Mária Holešová (Iuventa Michalovce), Lívia Klučková, Katarína Pócsiková (obe HK Slovan Duslo Šaľa)

spojky: Alica Kostelná (DHC Sokol Poruba/ČR), Jasmína Vargová (SHK Veselí nad Moravou/ČR), Marianna Rebičová, Veronika Habánková (obe Iuventa Michalovce), Karin Bujnochová, Eva Veselková (obe HK Slovan Duslo Šaľa), Martina Bačíková, Tatiana Šutranová (obe Bemaco Prešov)

Video zo zrazu na slovakhandballTV

 


Zdroj:
SITA, slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.