Nachádzaš sa tu:
21 sep 2016, 17:34
Ostatná aktualizácia: 21 sep 2016, 17:34
Prečítané: 1481x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Po úvodných troch kolách spoločnej slovensko-českej súťaže hádzanárok 2016/2017 sa prvýkrát v sezóne zišla reprezentácia žien SR. Slovenky mali zraz v pondelok v hoteli Majolika v Modre, kde sa budú pripravovať do stredajšieho prepoludnia. Slovenské hádzanárky sa pripravujú na blížiaci sa štart I. fázy kvalifikácie o postup na MS 2017 v Nemecku, keď sa na kvalifikačnom turnaji v Šali pobijú o postup s Ukrajinou, Gréckom a Litvou. Do júnovej baráže o majstrovstvá sveta postúpi iba najlepší tím. Nielen o kvalifikačnom turnaji sme sa počas zrazu v Modre porozprávali s trénerom našej reprezentácie Dušanom Polozom.

Ženská reprezentácia sa stretla na prvom zraze po 3 mesiacoch. Aký je program a čo si od zrazu sľubujete?

Tým, že budeme hrať predkvalifikáciu MS a tým, že na zväz prišiel nový viceprezident Ernö Kelecsényi sme trochu prehodnotili možnosti zrazov. Vďaka celému vedeniu zväzu a prehodení jedného kola WHIL sme umožnili, aby po náročnom programe prišli aj hráčky z Michaloviec. Takže sa nám podarilo spraviť tento trojdňový zraz a už po prvom tréningu som videl, že bol veľmi potrebný. Pretože, hráčky trénujú v kluboch trochu iným spôsobom. My tu máme trochu iný herný systém a vyžadujeme od hráčok iné veci. Takže to vždy chvíľu trvá, kým si to v hlavách prehodia. Cieľom je teda pripomenúť si a zjednotiť si náš herný systém. Nie len útočný, ale aj obranný. V prvých dvoch tréningoch budeme trénovať obranu 0:6 a útok na obranu 0:6, potom budeme mať testovanie hráčok a ďalšie dva tréningy budú na útok a na vysunutú obranu 1:2:3, ktorá nám je bližšia. Tým, že sa vrátili niektoré hráčky, uvažujeme o tej 0:6 ako o veľmi zaujímavej. Marianna Rebičová a Eva Veselková, ktorá bola dlho zranená, to sú hráčky, ktoré do tej 0:6 patria a ktorým to je vlastné. Takže uvidíme, ktorý z tých systémov nám bude viac vyhovovať, ale pracujeme s obidvoma.

V akom zložení je tím na tomto zraze?

Chcel by som sa predovšetkým poďakovať všetkým klubom, že umožnili tento zraz a že sme sa mohli takto stretnúť. Pretože to je veľmi dôležité, aby sme udržali kontinuitu a aby prestávky medzi zrazmi neboli až také dlhé. Samozrejme, prišli aj nejaké ospravedlnenky, ale to k tomu patrí. Som rád, že tu sú hráčky, ktoré tu sú a že majú možnosť tejto konfrontácie. Nebol to asociačný termín, takže hráčky zo zahraničia nám bohužiaľ vypadli, ale s tým sme rátali. Preto rozširujeme túto reprezentáciu, tá širšia nominácia má veľa mien, dnes tu je v podstate 5 hráčok, ktoré tu sú úplne po prvýkrát. Myslím si, že to je tiež veľmi pozitívne, že máme z čoho vyberať. Nové hráčky sa zoznamujú s našou prácou v reprezentácii a majú možnosť vidieť ako to vyzerá na reprezentačnej úrovni.

Aký program nás čaká pred kvalifikáciou?

Prvý týždeň v októbri v asociačnom termíne sme pôvodne mali dohodnutý dvojzápas doma s Islandom, ale trošku sa to zamotalo v tom pozitívnom zmysle slova. Objavili sa ďalšie dva tímy, Poľsko a Švédsko a nakoniec sa usporiadal turnaj v Poľsku. Pred odchodom do Poľska máme ešte prípravný zápas s maďarským klubovým Érdom, kde už budem mať k dispozícii všetky hráčky zo zahraničia, takže kvalita pôjde určite smerom hore. To je októbrový zraz a najbližšie už potom naostro, keď hráme koncom novembra kvalifikačný turnaj v Šali proti Grécku, Ukrajine a Litve.

Čo vieme o súperoch v kvalifikácii? Postupový cieľ je jasný, ako vidíte naše šance?

Ja som strašne rád, že sa nám vďaka našej diplomacii podarilo usporiadať turnaj doma. Šance sa týmto samozrejme veľmi zvyšujú a ja nebudem žiadny alibista, cieľ postúpiť je jasný. Hráme na domácej pôde proti tímom z Litvy, Ukrajiny a Grécka. Ukrajina je tím na našej úrovni, Litva trochu za nami. My do toho ideme s jednoznačným cieľom vyhrať skupinu a ukázať našu stabilitu na tejto úrovni. S týmto tímom sme dokázali prekvapiť veľa súperov ako je Španielsko, Francúzsko, Srbsko. Súperi zo svetovej top 10, s ktorými sme uhrali veľmi dobré výsledky a preto je potrebné to potvrdiť aj v týchto zápasoch v 1. fáze kvalifikácie. Súčasne to je ale trochu iná rola, s čím budeme pracovať a na čo budeme hráčky upozorňovať. Nie sme zvyknutí hrávať v roli favorita v medzinárodných zápasoch a tentokrát ním sme. Je to trochu taký moment, na ktorý sa veľmi teším, či ho dokážeme zvládnuť. Byť favoritom stretnutia je výzva, je to oveľa v porovnaní s tým, keď idete do zápasu ako outsider. Naše hráčky s našou mentalitou nebývajú často favoritmi ani na klubovej úrovni, ak teda nehovorím o lige, ale o medzinárodných európskych zápasoch. Takže uvidíme ako sa s tým vyrovnáme, ale je to zaujímavý moment a budem určite kontaktovať pár ľudí, ktorí by mi pomohli nastaviť hlavy tých hráčok tak, aby sme zvládli rolu favorita.



Zdroj:
SITA

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.