Nachádzaš sa tu:
21 aug 2016, 21:28
Ostatná aktualizácia: 22 aug 2016, 19:15
Prečítané: 1737x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Podobne ako u extraligových tímov, aj v najvyššej ženskej hádzanárskej súťaži prebieha príprava na plné obrátky. Než vás začneme zásobovať podrobnosťami o novinkách, ktoré sa udiali alebo sa pripravujú v jednotlivých kluboch, prinášame vám krátky náhľad do interligového leta.

S tímom Písku sa začiatkom prázdnin rozlúčil jeho tréner Ondřej Václavek. Na jeho miesto tak klub hľadal náhradníka, ktorého zaistilo vedenie klubu približne v polovici júla. „Novým trénerom interligového tímu žien bude v nadchádzajúcej sezóne bývalý lodivod extraligových hádzanárov Třebone Vladislav Jordák," oznámilo vedenie klubu v júli. Pod vedením nového trénera sa tak tím koncom mesiaca vrhol do kondičnej prípravy. Síce bez Magdalény Svobodovej, ktorá odišla do Slavie Praha, ale zato s radou nových tvárí. „Prvými letnými posilami sú Tereza Šroubková a Kristýna Kubišová z HC Plzeň, Linda Galušková z plzeňského DHC-SVŠ a brankárka Kristýna Neubergová z pražskej Slavie. V tíme zostali aj ďalšie dve slávistky - Nicola Palasová a Karolína Růžičková, ďalej s tímom zostáva aj Petra Chalušová a z Havlíčkovho Brodu sa na hosťovanie do Písku vracia Michaela Součková," informovali zástupcovia klubu na tímovom profile na Facebooku.

 

Hráčky Písku ladia kondíciu na lekciách piloxingu. | Foto: Facebook Sokolu Písek


20. júla odštartovali prípravu Veselské panenky. Ty idú do novej sezóny s jasným cieľom: Stabilizovať káder a nebáť sa dávať príležitosť mladým a nádejným hráčkam. Pod vedením kondičného trénera Petra Bílka naberajú síly na novú sezónu a to taktiež v pozmenenej zostave. „Do prípravy sa zapojilo alebo zapojí niekoľko nových hráčok. Máme tu Slovenku Kristínu Pastorkovú z Bytče, ktorá v minulej sezóne hrala Interligu za ŠKP Bratislava. Jedná sa o osemnásťročnú pivotku, ktorá v súťaži nastrieľala 35 gólov. Ďalej k nám prišla Kateřina Novotná, čo je ľavoruké krídlo zo Zlína a z rovnakého mesta k nám zamierila aj osemnásťročná brankárka Jana Vašulková, ktorá v uplynulej sezóne striedavo hrala za družstvo starších dorasteniek a prvú ligu žien. Na svojom konte má aj jeden interligový štart. Do tímu sa zároveň po materskej dovolenke vracia dvadsaťjedenročná spojka Kateřina Slováková. Približne v polovici augusta sa do prípravy zapoja aj odchovankyne Veselí nad Moravou Anna Balážová. Jedná sa o dvadsaťročnú spojku, ktorá vlani hrala v prvoligových Kunoviciach. Skončila na 11. mieste medzi kanonierkami s 92 gólmi. V rokovaní sú ešte ďalšie dve až tri hráčky," vymenoval príchody a návraty prezident SHK Veselí nad Moravou Miloš Körösi s tým, že zatiaľ jediným evidovaným odchodom z tímu je angažmán Petry Varjassiovej v rakúskom Stockerau.

 

Kondičná príprava Veselských Panenek. | Foto: Facebook Veseleské Panenky


Naplno makajú aj hádzanárky Zlína. Počas uplynulého víkendu absolvovali náročné kondičné sústredenie v Hluku. „Sústredenie bolo zamerané na zvyšovanie fyzickej kondície aj na tmelenie kolektívu. Do nej prešli z dorasteneckej kategórie dve nové mladé hráčky - Adéla Baumbachová a Tereza Lapčíková," prehlasuje vedenie klubu. Ešte predtým sa tím stretol v zápase s tímom Poruby, čím hráčky Zlína načali aj hernú prípravu na novú sezónu. „Cieľom tohto prvého zápasu bolo v tejto fáze prípravy vyrovnať sa súperovi pohybom v útočnej aj v obrannej fáze. Spokojný som bol s defenzívou, ale v útočnej fáze máme čo zlepšovať - predovšetkým v súhre a v kvalite zakončovania. Trénovať musíme predovšetkým efektivitu koncoviek. Zatiaľ nie je dôvod k spokojnosti," komentoval stručne zápas tréner Peter Sabadka a dodal: „Dúfam, že nadviažeme a posunieme sa v naplnení našich postupných cieľov, a to už v odvetnom zápase." Ten odohrajú hráčky Zlína večer 11. augusta.

 

Výbeh zlínskych hádzanáriek v okolí Hluku. | Foto: Facebook Handball Club Zlín Interliga


Slavistky zahájili prípravu 18. júla, na konci mesiace potom odišli do hôr. V Jilemnici naberali kondíciu aj dôkladne regenerovali. Desaťdenné sústredenie spestrili aj výšľapy do prírody - na Labskú búdu či v okolí Špindlerovho mlýna. Tím taktiež využíval moderné technológie - napríklad snímače srdečného tepu či monitoring prostredníctvom multifunkčných hodiniek. „Tím sa ale rozvíja aj po inej stránke ako len fyzickej, a preto každý deň absolvovali hráčky taktiež malý teambuilding, ktorý nás posúva k väčšej dôvere, spolupráci a podpore nás všetkých. Posledný večer sme sa rozhodli pre menší hriech, opekanie špekačiek, ktoré si, ale celý tím za svoju skvelú prácu zaslúžil," teší vedenie Slavie Praha. Aj do ďalšej sezóny povedie Slaviu trénerka Petra Vítková, ktorú na poste asistenta trénera doplnil Ondřej Václavek. „Od 1. septembra bude pracovať pre klub taktiež aj Tomáš Hlavatý," dodal k personálnemu obsadeniu realizačného tímu riaditeľ klubu Richard Toman, a pretože ani v Slavii nezostal káder bezo zmien, vymenoval najvýraznejšie odchody a príchody do tímu: „Do Nemecka odchádza po ročnom angažmáne Veronika Malá, športovú kariéru ukončila Monika Jedličková, na hosťovanie do Písku odchádza Nikola Palasová a Kristýna Neubergová, pokračovať nebude ani Kateřina Keclíková. K odchodom môžeme počítať aj predĺženie hosťovania brankárky Lucie Satrapovej vo švédskom Kristianstade. Naopak k nám prestupuje juniorská reprezentantka Magda Svobodová z Písku, odkiaľ sa z hosťovania vracia aj naša odchovankyňa Lucie Líbalová. Na študijný prestup sme získali z Poruby Máriu Ritzovú a z Plzne po vlaňajšom hosťovaní definitívne prestúpila Veronika Galušková. Do kádra sme preradili aj naše dorastenky Annu Hozmanovú, Anetu Hurkovú, Adélu Novotnú, Barboru Večeřovú a Evu Svobodovú. Posledné tri menované sú dorasteneckými reprezentantkami. V rokovaní je ďalej pôsobenie píseckej gólmanky Adély Kotalíkovej."

 

Príprava Slavie Praha v Jilemnici. | Foto: Facebook DHC Slavia Praha


Záverom júna začali pred novou sezónou pracovať pod vedením trénera Jana Bělku aj hráčky Zory Olomouc. „Tím má za sebu už sústredenie v Rapotíne a to aj s novými tvárami. Družstvo po minulej sezóne opustili brankárky Michaela Dederlová a Eleonóra Derzsi a hráčky Lucie Dostálová, Jana Spichalová, Michaela Ždánská a Adriana Míšová. Dievčatám prajeme veľa šťastia ako v profesijnom, tak aj osobnom živote a veľmi ďakujeme za doterajšiu reprezentáciu klubu. Káder tak na nový súťažný ročník posilia brankárky Sabina Bártová prichádzajúca zo Sokola Poruba a domáca dorastenka Dáša Beranová. Hráčky DHK Zora Olomouc doplnia aj ďalšie mladé hráčky nášho klubu a to Michaela Chlandová a Magda Kašpárková. Ďalej potom dve slovenské posily - Tatiana Gajdošíková z MHK Bytča a Denisa Krajčovičová z Partizánskeho," zverejnil zmeny v zostave klub na svojom Facebooku. Nový tím teraz trénuje v Olomouci, kde sa chystá tiež na blížíace sa prípravné turnaje. Prvý odohrá 20. a 21.8. v Šali a domáce publikum môže svoje hráčky podporiť už tradične posledný prázdninový víkend 27. a 28.8. na 58. ročníku turnaja o Pohár mieru.

Len s malým počtom zmien naopak vstúpi do novej sezóny tím Sokolu Poruba. Podľa manažéra Libora Adámka je už porubský tím prakticky uzatvorený a do nového ročníka pôjde pod novou trénerskou dvojicou. Z vlaňajšieho kádra odišla Helena Ryšánková do druhej francúzskej ligy, Andrea Očadlíková sa vrátila do Zlína a v pražskej Slavii bude pôsobiť Maria Ritzová. „Chceli sme posilniť post spojky, kde sme dokonca rokovali so štyrmi slovenskými hráčkami. A musím povedať, že sme im ponúkali veľmi slušné podmienky, žiadna z vytipovaných hráčok, ale do Poruby teraz nepríde," uvedol Adámek a dodal. „Niektoré hráčky mi sľúbili, že by rady prestúpili do Poruby na budúci rok. Ja sa ďalším rokovaniam nebráním, ale všetci vieme, ako to v športe chodí. Rok je veľmi dlhá doba. Aj tak som ale presvedčený, že súčasný káder nie je slabší ako v minulej sezóne a bude mať na to, aby opäť bojoval o medailu v medzinárodnej Interlige." S príchodom novej trénerskej dvojice Peter Olšavský - Michal Hradil sa trochu pozmenila letná príprava. „Veľký priestor dostal náš klubový kondičný tréner Martin Horyl, dievčatá dostávajú veľmi zabrať," povedal Adámek v rozhovore pre klubový web.

 

Porubanky naberali kondíciu v piesku s malým p. | Foto: Facebook Házená Poruba


Špičkovo obsadený turnaj potom pre svojich fanúšikov pripravili na víkend hádzanárky Baníka Most. Okrem náročnej kondičnej prípravy majú už hráčky Mosta za sebou dvojzápas v nemeckom Thüringenu. Majstrovskému nemeckému tímu síce Andělé dvakrát podľahli, nič menej toto meranie bolo pre českého majstra cennou skúškou a náročným testom a tréner Peter Dávid chválil svoj tím za bojovnosť hlavne v druhom zápase. Teraz Most čaká domáci turnaj Českého porcelánu Dubí. V Moste sa na turnaji představia tímy Zvezda Zvenigorod (účastník najvyššej ruskej súťaže, vlaňajší štvrťfinalista Pohára víťazov). Sercodak Dalfsen (holandský majster, účastník tohtoročného ročníka Champions League). Vistal Gdynia (účastník najvyššej poľskej súťaže). Do tohto turnaja už hráčky Mosta nastúpia bez Hany Martinkovej, ktorá ukončila svoju aktívnu hádzanársku kariéru. „Rozlúčkový zápas Hany Martinkovej prebehne 3. septembra v rámci 1. kola WHIL s tímom DHK Zora Olomouc. Pripravujeme rozlúčkový program, pre Hanku špeciálny dres a pre fanúšikov špeciálne rozlúčkové tričko alebo dres. Chceme vypredať halu a urobiť tak Hanke dôstojnú rozlúčkovú atmosféru," priblížil tlačový hovorca Černých andělů Josef F. Houžvička.

 

Mostecký prípravný súboj v Thüringene. | Foto: Facebook DHK Baník Most 



Zdroj: Český svaz házené (ČSH), zeny.chf.cz

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 13. kolo N
streda 01.05.2024 o 14:30 hod.
ŠKP Bratislava - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- predohrávka.


1. liga Mladšie dorastenky - 13. kolo N

streda 01.05.2024 o 16:15 hod.
ŠKP Bratislava - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.
- predohrávka.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 14. kolo
nedeľa 12.05.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.