Nachádzaš sa tu:
30 dec 2015, 14:03
Ostatná aktualizácia: 15 jan 2016, 15:15
Prečítané: 1291x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

V novom roku ho čaká s reprezentáciou neľahká úloha - opäť sa popasovať o postupové priečky na európsky šampionát do Švédska. V lete nasmeroval svoje trénerské pôsobenie na klubovej úrovni do Nórska. Stále prijíma nové výzvy. Dušan Poloz prezradil, aký bol jeho najmä športový rok 2015.

Aký bol Váš hádzanársky rok 2015?
Úplne a úprimne som už zažil lepší rok, čo sa týka výsledkov ako na klubovej úrovni alebo na reprezentačnej úrovni. Ale som veľmi rád i za tento rok, pretože mňa veľmi posilnil a posunul zase o krok dopredu. Uplynulý rok ma tiež utvrdil v tom, že je dôležité mať svoje zásady a životné princípy a držať sa ich a neprispôsobovať sa iným.

Všetky výzvy, ktoré Ste prijali sa Vám podarilo naplniť?
Ak by sa všetky naplnili, tak by som už nemal žiadne iné do ďalšieho života. Takže nie, nepodarilo.

Ktorý cieľ ostal nenaplnený, ktorý Ste mali stanovený na rok 2015?
Pokiaľ ide o tie športové, tak určite sa nepodarilo naplniť tie, ktoré sa týkajú reprezentácie. Po veľmi úspešnom roku 2014 sme tento rok s reprezentáciou odohrali veľmi kvalitné zápasy so Španielskom, Poľskom a Nemeckom, ale ani v jednom sme nedokázali vyhrať, čo ma nemôže uspokojovať. Na druhej strane som rád, že mostecké hádzanárky pokračovali v úspešnom ťažení za českým titulom, aj keď bezo mňa na trénerskom poste, ale s mojou filozofiou vedenou Peťou Vítkovou. 

Aký najemotívnejší športový najsilnejší - pozoruhodný športový zážitok Ste zažili počas tohto roku okrem hádzanej?
Veľmi som si užíval Fed cup. Čo sa týka mimo hádzanej, tak so mnou veľmi zatriaslo - tak ako asi s každým - utečenecká situácia a obzvlášť svetom obletovaná fotografia utopeného chlapčeka na jednom z gréckych ostrovov.

Aký najemotívnejší - najsilnejší - pozoruhodný zážitok Ste zažili len na hádzanej?
Tak tých bolo niekoľko. Tam, kde som bol priamo aktérom, tak by som spomenul dvojzápas baráže so Španielskom 25:19 a 20:20, pretože spätne vidím, že pokazených 15 minút v prvom zápase nás stál celý postup. Ale úžasný zápas v domácom prostredí bol skutočne zážitok s vicemajsterkami Európy. Potom na klubovej úrovni domáci zápas v nórskej lige s Larvikom, ktorý v základnej časti ligy neprehral už 15 rokov, čo predstavuje cca 400 zápasov a naša domáca prehra 31:23 je jedna z tých lepších. 

Aký je podľa Vás najvýraznejší - najpozitívnejší športový výsledok slovenskom a českom športe za uplynulý rok 2015?
Tých športových je viac, neustále ma neprestane prekvapovať Jaromír Jágr, tenistky Českej republiky, biatlonisti a biatlonistky, ďalej Zuzana Hejnová, samozrejme Peter Sagan a v posledných dňoch i slovenská lyžiarka Petra Vlhová.

Pred niekoľkými dňami skončili MS v žien v Dánsku. Vedeli by Ste si predstaviť taký veľký športový sviatok povedzme ME v spoločnej organizácii v Čechách a na Slovensku?
Áno, veľmi rád by som ho zažil, ale úprimne, po tom, čo som na vlastné oči videl a zažil posledný týždeň na šampionáte v Dánsku, tak viem, že by sme to zvládli, ale tiež viem, že tú atmosféru a spoločenskú vážnosť a úroveň akcie by sme asi len ťažko prekonávali. 

Od druhej polovice januára 2016 je u susedov v Poľsku európsky šampionát v hádzanej mužov. Kto je Váš top favorit na majstra?
Keď to porovnám so ženskými MS v Dánsku, kde mohlo vyhrať až 10 tímov, tak si dovolím tvrdiť, že kandidátov na mužských ME nebude toľko. V popredí istotne uvidíme domáce Poľsko, Španielsko a dlhodobého giganta Francúzsko, možno snáď všetky tri tímy by mohli dosiahnúť až semifinále. 

Budete šampionát pozorne sledovať, alebo sa výsostne sústredíte na prípravu na klubovej úrovni?
Turnaj samozrejme budem sledovať, ale nie v takom rozsahu ako ženský šampionát. Máme veľmi náročný program v klube s množstvom dôležitých zápasov. 

V kvalifikácii o ME so slovenskou reprezentáciou nás čakajú náročné zápasy ešte. Veď máme v skupine jedenásty tím z posledných MS (v Dánsku) Maďarsko a štvrtý tím z MS Poľsko. Veríte, že zázrak sa môže stať a dokáže sa Slovensko prepasírovať na najbližší európsky šampionát?
Samozrejme, že verím. My sa musíme teraz sústrediť len na najbližší dvojzápas s Fínskom, čo nebudú jednoduché zápasy. Zvlášť zápas v Helsinkách, kde sme se trápili v kvalifikácii o ME 2014. Potom ostáva veriť, že nám súperi ešte svojimi vzájomnými zápasmi dajú šancu do posledného kvalifikačného týždňa v júni. Ale dobre vidíme, aké kvalitné sú tieto družstvá a ako ťažko sa približujeme tým najlepším 15 tímom sveta.

Je niečo, čo by Ste chceli odkázať hádzanárskej - športovej verejnosti do nového roku 2016?
Ja sa už občas prichytím ako hodnotím svoj život a preto všetkým ľuďom, ktorí milujú ten svoj šport - nech už je akýkoľvek, nech sú k sebe úprimní a nech sa snažia so spoločnými silami a vedomosťami dosiahnúť to, o čom snívajú. A k tomu potrebujeme byť občas nad vecou a riešiť veci konštruktívne s nutnou dávkou pokory a úcty k ostatným. Želám všetko naj - zdravie a pohodu do ďalšieho roku.

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N

víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 8. kolo
streda 03.04.2024 o 16:30 hod.
MHK Bytča - MHáK Martin
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 3. skupina.
- dohrávka.
- hrá sa v ŠH v Bytči.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 11. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 10:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 4. skupina.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 10. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHáK MARTIN
- 3. skupina.

- dohrávka.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
sobota 20.04.2024 od 08:00 hod.
organizátor: ŠKHá DUBNICA NAD VÁHOM
- 1. skupina.
víkend 20. - 21.04.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.