Nachádzaš sa tu:
06 feb 2018, 22:03
Ostatná aktualizácia: 06 feb 2018, 23:54
Prečítané: 2444x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Bývalá hádzanárka MHK Bytča Michaela Bajzová nastupuje za poľský prvoligový klub JKS SPR Jarosław.

Nemá ešte ani 20 rokov a už je z nej legionárka. Michaela Bajzová, odchovankyňa bytčianskej hádzanej, pôsobí od úvodu aktuálnej sezóny v poľskom klube JKS SPR Jarosław. Po konci v mládežníckej kategórii dostala talentovaná spojka ponuku spoza hraníc. „Každý športovec sa chce dostať čo najďalej, vyskúšať ponúknuté príležitosti. Končila som v dorastenkách v Bytči a premýšľala som, čo ďalej. Ozval sa mi tréner klubu JKS SPR Jarosław a pozval ma na skúšku. Povedala som si, prečo nie? Absolvovala som s dievčatami zopár tréningov a jeden menší turnaj," vracia sa na začiatok poľského angažmánu Michaela Bajzová.

Trénera jej výkony na tréningoch i spomínanom turnaji presvedčili a rozhodol sa dať jej šancu v ženskom tíme. Mladá hádzanárka tak uzavrela slovenskú štvoricu v poľskom klube, okrem nej v Jarosławe pôsobia ešte hráčky Magdaléna Šestáková a Annamária Musáková. Družstvo pôsobiace v druhej najvyššej poľskej súťaži navyše vedie Slovák Vít Teleky, ktorý v minulosti pôsobil aj pri mužskom výbere Michaloviec či Trebišova. „Je to určite výhoda, pretože ak niečomu nerozumieme, dokážeme s trénerom komunikovať po slovensky. Nedá sa však povedať, že by sme tam vytvorili nejakú slovenskú enklávu. Príliš si ani neuvedomujeme, že sme zo Slovenska, väčšinu času trávime s tímom," hovorí rodáčka z Predmiera.

S bývalými spoluhráčkami je stále v kontakte

Priznáva, že poľština bola pre ňu spočiatku ťažká, postupne ju však ovládala čoraz lepšie. „Momentálne nemám problém s porozumením, ťažšie je však rozprávať. Sem-tam poskladám poľskú vetu a keď to nejde, tak mi ostáva už len komunikovať rukami a nohami," smeje sa.

Domov sa vraj často nedostane, pracovné dni má vyplnené tréningami a víkendy zápasmi. Keď už sa však predsa len vyskytne nejaké voľno, pamätá aj na svoje bývalé spoluhráčky z MHK Bytča: „S dievčatami sme v neustálom kontakte, sledujem, ako sa im darí. Vyrastala som s nimi a cítila som sa tam vždy výborne, nehovoriac o mnohých spoločných zážitkoch. Aj vďaka bytčianskemu klubu som momentálne tam, kde som. Som im za to vďačná, najmä niekdajším trénerom, že ma dokázali pripraviť na zahraničnú súťaž."

Postupne naberajú skúsenosti

Klub JKS SPR Jarosław aktuálne figuruje na siedmej priečke prvej poľskej ženskej ligy v skupine B. Ako hodnotí doterajší priebeh sezóny Michaela Bajzová? „Začiatok sezóny nebol taký, aký sme si predstavovali. Možno aj preto, že sme mladý kolektív a nemali sme toľko skúseností s hrou vo vyššej lige. Ale zápasy sú najlepším učiteľom. Teraz vidím, že dievčatá sú viac uvoľnenejšie, viac sme spoznali ligu, v ktorej hráme, zohrali sme sa a krok za krokom sa do toho každá z nás dostáva. Ja takisto, veď hrám prvú sezónu v seniorskej súťaži."

Vekom však ešte stále patrí medzi juniorky, na čo nezabúdajú ani tréneri reprezentačného výberu. „Pozvali ma na reprezentačné zrazy v juniorskej kategórii, z čoho sa veľmi teším. Som rada, že môžem reprezentovať našu krajinu, či už v medzištátnych zápasoch, na turnajoch alebo na majstrovstvách sveta ako pred dvoma rokmi," uzatvára Michaela Bajzová.

 

Autor: Dominika Mariňáková

Zdroj: nasazilina.sme.sk

 

Fotogaléria - Michaela Bajzová

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 11. kolo N
víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 11. kolo N

víkend 20. - 21.04.2024
FHT Košice - MHK Bytča
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 8. kolo
streda 03.04.2024 o 16:30 hod.
MHK Bytča - MHáK Martin
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 3. skupina.
- dohrávka.
- hrá sa v ŠH v Bytči.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 11. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 10:00 hod.
organizátor: MHK BYTČA
- 4. skupina.
- dohrávka.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 10. kolo
nedeľa 14.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: MHáK MARTIN
- 3. skupina.

- dohrávka.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
sobota 20.04.2024 od 08:00 hod.
organizátor: ŠKHá DUBNICA NAD VÁHOM
- 1. skupina.
víkend 20. - 21.04.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.