Nachádzaš sa tu:
13 aug 2017, 14:44
Ostatná aktualizácia: 13 aug 2017, 17:56
Prečítané: 2107x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Slovenské hádzanárske reprezentantky sa pokúšajú v Michalovciach o dieru do sveta! V druhom zápase základnej skupiny totiž zdolali obrovského favorita Nórsko 25:23 a dostali sa tak reálne do boja o najlepšiu osmičku starého kontinentu. Kadetské majstrovstvá Európy, ktoré sa konajú od 10. do 20. augusta v Michalovciach, majú za sebou iba dva dni, no v základných skupinách sa už udialo niekoľko prekvapení. Tým najväčším je zatiaľ síce účinkovanie rumunských hádzanárok, ktoré si poradili s favoritmi turnaja Francúzskom a Švédskom, no o sebe dali vedieť aj mladé Slovenky. Tým po štvrtkovej hladkej prehre 25:36 so Španielskom neveril proti ďalšiemu favoritovi Nórsku asi nik.

Zverenky dánskeho trénera Heineho Jensena ale ukázali, že sa na domáci šampionát takmer rok nepripravovali nadarmo. Heroickým výkonom v druhom polčase otočili nepriaznivý vývoj zápasu a favorita napokon zdolali 25:23, čím sa reálne dostali do boja o najlepšiu osmičku. „Už pred šampionátom som hovoril, že na zdolanie jedného z favoritov potrebujeme deň, v ktorom nám sadne všetko a výkon na hranici možností. Taký prišiel a som rád, že sme to nakoniec doviedli do víťazného konca," zdôrazňuje tréner kadetského výberu Jensen, ktorého zverenky podali oproti zápasu so Španielskom diametrálne odlišný výkon. „Vo štvrtok sme prehrali so súperom, ktorý bol vo všetkých činnostiach lepší. Na naše dievčatá spadla tréma z domáceho prostredia a veľkosti šampionátu. Pred takýmto plným hľadiskom ešte nehrali. Sme radi, že v súboji s Nórskom to z nich opadlo a búrlivá atmosféra nás strhla k vynikajúcemu víťazstvu. Dievčatá si začali užívať to, že hráme pred domácimi fanúšikmi. Tí boli dnes skvelí," skláňal poklonu michalovského publika dánsky tréner kadetiek Slovenska Heine Jensen.

Úžasná atmosféra

Slovenky za skvelým víťazstvom nad obrovským favoritom potiahol kolektívny duch, no nechýbali ani výrazné individuality. Tým boli brankárka Izabela Kondášová a trinásťgólová strelkyňa Barbora Lanczová (mimochodom do streleckej listiny sa okrem nej zapísali iba štyri hráčky). „Zdolať Nórsko na takomto šampionáte je niečo úžasné. Sú to skvelé pocity, ktoré si momentálne veľmi užívame," podotýka Barbora Lanczová, ktorá premenila všetkých sedem pokutových hodov Sloveniek. „Zápas sa v prvom polčase nevyvíjal v náš prospech. Prehrávali sme o štyri góly, no stále sme verili, že s ním niečo môžeme urobiť. V druhom polčase sme sa aj vďaka divákom vrátili do duelu a som veľmi rada, že sa nám ho nakoniec podarilo strhnúť na svoju stranu," uviedla mimochodom najmladšia hráčka slovenského kolektívu. Kedy začala veriť vo víťazstvo? „Ja som verila od začiatku, no boli aj momenty, kedy sa nám nedarilo. Povzbudzovali sme sa ale navzájom. Ukázali sme, že sme výborný kolektív, ktorý má aj na super výsledky. Dnes sa ešte z tohto víťazstva poteším, no od soboty sa už pripravujeme na Srbky, čo bude takisto náročný protivník," uzatvára debatu hráčka maďarského Audi ETO Győr.

Chceli ukázať, že na šampionáte nie sú iba náhodou

Skvelými zákrokmi pomohla Slovenkám k návratu do zápasu aj brankárka Izabela Kondášová. Tá zavrela bránu hlavne v momentoch, kedy sa lámal chlieb. „Po prehre so Španielskom sme sa dlho medzi sebou rozprávali. Vedeli sme, že to nebol náš výkon a že vieme hrať lepšie. Chceli sme ukázať Michalovciam, celému Slovensku, že na tomto šampionáte nie sme iba preto, že sa hrá u nás. Každá z nás predviedla nadpriemerný výkon a to podľa mňa rozhodlo. Spolu s tým aj diváci, ktorí nám veľmi pomohli hlavne v momentoch, kedy sa lámal zápas. Všetkým fanúšikom za to patrí obrovská vďaka," hovorí brankárka Iuventy Michalovce o eufórii, ktorá zavládla v piatok v hľadisku Chemkostav arény.

Postúpiť môže trojica

Slovenky tak postavili na hlavu prognózy, ktoré hovorili o tom, že favoriti D. skupiny Španielsko a Nórsko budú mať pred posledným nedeľňajším zápasom postup do najlepšej osmičky v hrsti a pobijú sa „iba" o prvé miesto v skupine. Situácia je taká, že postúpiť nemusia ani Španielky, ktoré aktuálne majú štyri body a plus pätnásť gólov. Z postupového miesta by ich mohla strhnúť vysoká prehra s Nórskom a víťazstvom Sloveniek nad Srbskom. „Sme v hre o postup do najlepšej osmičky, no na to musíme zdolať Srbsko a čakať, čo bude ďalej. Verím, že mi si splníme to, čo máme. Určite nás čaká veľmi silný protivník. Srbky síce dvakrát na turnaji prehrali, no ukázali, že majú dobrý káder. Kožu určite lacno nepredajú," uviedla Izabela Kondášová, na ktorej slová nadviazal aj tréner Heine Jensen. „Už pred šampionátom som hovoril, že na víťazstvá budeme potrebovať výkon na hranici možností. Taký sme podali v piatok proti Nórsku a taký istý potrebujeme aj proti Srbsku." Tak či onak, slovenské kadetské reprezentantky si za dva dni získali srdcia michalovských divákov. Ukázali totiž, že aj nepriaznivý vývoj proti favoritovi im nezabráni snívať svoj sen ďalej. V ňom budú pokračovať v nedeľu súbojom so Srbskom (17.30 hod.).

Doterajšie výsledky D. skupiny
Slovensko - Španielsko 25:36, Nórsko - Srbsko 23:16, Slovensko - Nórsko 25:23, Španielsko - Srbsko 25:21.

Aktuálna tabuľka

1. Španielsko           2 2 0 0 61:46 4
2. Nórsko 2 1 0 1 46:41 2
3. Slovensko 2 1 0 1 50:59 2
4. Srbsko 2 0 0 2 37:48 0

 

Zdroj: Noviny Zemplína

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.