Nachádzaš sa tu:
01 aug 2017, 11:05
Ostatná aktualizácia: 01 aug 2017, 23:03
Prečítané: 2150x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Už o necelé dva týždne, konkrétne od štvrtka 10. augusta do nedele 20. augusta, sa v Michalovciach v Chemkostav aréne a Mestskej športovej hale odohrajú majstrovstvá Európy kadetiek do 17 rokov v hádzanej. Pri tejto príležitosti sme sa o príprave šampionátu porozprávali s prezidentom Slovenského hádzanárskeho zväzu.

Pán prezident, hlavnou témou čo sa týka športu budú v Michalovciach počas letných prázdnin hádzanárske majstrovstvá Európy kadetiek. Prečo ste sa rozhodli po tom, čo vám zverili organizáciu podujatia, práve pre metropolu Zemplína?

„My sme približne v období jedného roku získali poverenie IHF resp. EHF na organizáciu MS a ME v hádzanej žien do 17 rokov. A nakoľko sa od začiatku snažíme, aby reprezentačné tímy Slovenska všetkých kategórii hrali svoje zápasy po celom území našej krajiny, tak voľba Michaloviec bola logickým rozhodnutím. Navyše v Michalovciach a jeho okolí je dostatok ubytovacích kapacít, dostatok športových hál, výborné zázemie ženskej hádzanej, relatívne blízka dostupnosť medzinárodného letiska a v neposlednom rade veľmi ochotní a pracovití ľudia. Verím, že Michalovce organizáciu šampionátu zvládnu."

Formát šampionátu je trošku odlišný od tých, čo poznáme z minulosti. Môžete nám ho priblížiť?

„Hlavná odlišnosť je tá, že od minulého roku sú majstrovstvá Európy v mládežníckych kategóriách rozdelené na najvyššiu A. kategóriu, kde sú zúčastnené krajiny podľa ratingu EHF od 1 – 16. To je práve tá, ktorá sa bude hrať u nás v Michalovciach. A práve do tejto A. kategórie sa budú snažiť postúpiť ostatné krajiny zo šampionátu B. kategórie. Podľa posledných informácii sa bude bojovať o dve postupové miesta, t.j. tímy, ktoré sa v Michalovciach umiestnia na 15. a 16. mieste zostupujú do B. kategórie."

Divák v Michalovciach je síce náročný, no hádzanú má rád. Čím by ste ho chceli prilákať, aby si prišiel pozrieť európsky šampionát? Uvidíme aj nejaké sprievodné podujatia, ktoré Michalovčanom priblížia majstrovstvá Európy?

„Pri mládežníckych šampionátoch nebýva zvykom organizovať podujatia na spôsob Fan zóny, ale v každom prípade v spolupráci s mestom Michalovce a partnermi SZH sa budeme snažiť pripraviť pre fanúšikov zaujímavé súťaže priamo v halách."

Kde budú jednotlivé výpravy ubytované?

„Nakoľko ide o spolu šestnásť tímov a viac ako 50 rozhodcov, delegátov a pracovníkov EHF, tak ubytovaní budú v piatich hoteloch nielen priamo v Michalovciach, ale aj na Zemplínskej Šírave a v Humennom. Celkovo ide o okolo 400 ľudí z celej Európy a pevne verím, že Zemplín sa im ukáže v tom najlepšom svetle a dokáže, že Slováci sú tí praví hostitelia."

Aké sú vaše očakávania od domáceho šampionátu?

„My máme pred sebou dva ciele. Tým prvým je ukázať EHF, že sme schopní organizovať takéto podujatia na vysokej úrovni. Verím, že náš tím odvedie tradične skvelú prácu. Ten druhý cieľ je samozrejme športový. Tento tím je prvým, ktorý je výsledkom systematického viac ako ročného sledovania dievčat v regionálnych výberoch zo všetkých kútov Slovenska. Ďalej tento tím absolvoval a ešte bude pokračovať v naozaj náročnej príprave, ktorá sa začala v lete minulého roku, kde realizačný tím pod vedením Heineho Jensena postavil pred dievčatá naozaj vysokú latku a musím povedať, že aj vďaka ich práci v kluboch a aj pri plnení domácich úloh, kde museli urobiť niečo na viac, je u nich badateľný výkonnostný zostup. Tento šampionát bude pre nich prvým vážnym vystúpením na medzinárodnej úrovni a my sme veľmi zvedaví, ako to pre nás dopadne. Samozrejme veríme, že aj fanúšikovia dievčatám pomôžu, aby na ihrisku dokázali dostať zo seba to najlepšie, čo vedia. V neposlednom rade chceme prilákať čo najviac detí a mládeže do hál, aby videli peknú hádzanú a veríme, že ich tento šport zaujme a rozšíria naše rady."

Majstrovstvá Európy sa odohrajú v dvoch halách, modernej Chemkostav aréne, kde hrávajú svoje domáce zápasy hráčky Iuventy Michalovce a Mestskej športovej hale, ktorá zase v minulosti bola domovským stánkom hádzanárov HC winLand. Ako sú pripravené tieto haly na šampionát a čo bolo potrebné urobiť, aby sa v nich vôbec hralo?

„Chemkostav aréna je naozaj krásna hala, ktorá spĺňa náročný reglement EHF takže tu nás čakali len naozaj kozmetické úpravy. Chcem sa veľmi pekne poďakovať spoločnosti Chemkostav za podmienky, ktoré nám tu vytvorili a ďalej vytvárajú. Naozaj cítiť, že hádzaná je tu doma a veľmi sa tešíme, na to, že bude počas šampionátu našou domovskou halou. Mestská hala potrebovala po inšpekcii EHF viacero opráv a doplnkov, ale celkovo vďaka výraznej pomoci mesta Michalovce sa podarí všetko stihnúť do začiatku šampionátu. Do oboch hál položíme identické povrchy, tak aby mali všetky tímy rovnaké podmienky."

Poďme k slovenskému tímu. Pri kadetkách ste sa rozhodli dať dôveru dánskemu lodivodovi Heinemu Jensenovi. Prečo padla vaša voľba práve na neho?

„Minulý rok sme na konferencii SZH odsúhlasili stratégiu rozvoju hádzanej na Slovensku. V tejto súvislosti vznikla na SZH funkcia technického riaditeľa a po dlhom výbere sme sa na spolupráci dohodli s pánom Jensenom, renomovaným odborníkom z Dánska, z krajiny ktorá momentálne kraľuje svetovej hádzanej. Sme presvedčení, že takýto človek nám prinesie dostatok odbornosti, zapálenia pre hádzanú, ale aj optimizmu do práce v hádzanej. Jeho priradenie ku kadetskej reprezentácii bolo signálom, že práca s mládežou je pre SZH prioritou."

Kto je podľa vás favoritom celého šampionátu?

„Tradične favoritmi budú Rusko a Dánsko, poslední svetoví resp. európski šampióni, ale takisto Švédky, Nórky, Maďarky a možno niekto iný, lebo európske šampionáty bývajú tradične veľmi vyrovnané."

Slovenky v základnej skupine čakajú Španielsko, Nórsko a Srbsko. Čo hovoríte na zloženie tejto skupiny?

„Favoritmi skupiny sú Nórky a Španielky, Srbsko je takou neznámou, ale balkánska škola býva tradične dobrá."

Aké šance dávate vášmu družstvu? Kto je podľa vás favoritom na postup a cez koho by mala viesť cesta k postupu zo základnej skupiny?

„Naším hlavným cieľom je udržanie sa v A. kategórii, k čomu by nám veľmi pomohol postup zo skupiny. Naši súperi sú však naozaj nároční. Rozhodne sa ale na palubovke. Na všetky zápasy sa tešíme."

Zloženie základných skupín (prvé dva tímy postupujú do skupinovej fázy o 1. až 8. miesto, družstvá z tretieho a štvrtého miesta putujú do fázy o konečné 9. až 16. miesto)
A. skupina: Rusko, Holandsko, Nemecko, Rakúsko
B. skupina: Dánsko, Maďarsko, Chorvátsko, Čierna Hora.
C. skupina: Francúzsko, Švédsko, Rumunsko, Česká republika.
D. skupina: Nórsko, Španielsko, Srbsko, Slovensko.

Program zápasov v základných skupinách
A. skupina (zápasy sa hrajú v Mestskej športovej hale)
Štvrtok 10.8.: Rusko - Nemecko (13.30 hod.), Holandsko - Rakúsko (15.30 hod.)
Piatok 11.8.: Rakúsko - Rusko (13.30 hod.), Nemecko - Holandsko (15.30 hod.)
Nedeľa 13.8.: Rusko - Holandsko (13.30 hod.), Nemecko - Rakúsko (15.30 hod.)

B. skupina (zápasy sa hrajú v Mestskej športovej hale)
Štvrtok 10.8.: Dánsko - Chorvátsko (17.30 hod.), Maďarsko - Čierna Hora (19.30 hod.)
Piatok 11.8.: Čierna Hora - Dánsko (17.30 hod.), Chorvátsko - Maďarsko (19.30 hod.)
Nedeľa 13.8.: Dánsko - Maďarsko (17.30 hod.), Chorvátsko - Čierna Hora (19.30 hod.)

C. skupina (zápasy sa hrajú v Chemkostav aréne)
Štvrtok 10.8.: Francúzsko - Rumunsko (13.30 hod.), Švédsko - Česká republika (15.30 hod.)
Piatok 11.8.: Česká republika - Francúzsko (13.30 hod.), Rumunsko - Švédsko (15.30 hod.)
Nedeľa 13.8.: Francúzsko - Švédsko (13.30 hod.), Rumunsko - Česká republika (15.30 hod.)

D. skupina (zápasy sa hrajú v Chemkostav aréne)
Štvrtok 10.8.: Slovensko - Španielsko (17.30 hod.), Nórsko - Srbsko (19.30 hod.)
Piatok 11.8.: Slovensko - Nórsko (17.30 hod.), Srbsko - Španielsko (19.30 hod.)
Nedeľa 13.8.: Slovensko - Srbsko (17.30 hod.), Nórsko - Španielsko (19.30 hod.)

 


Zdroj:
Michalovský reportér; iuventa-zhk.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.