Nachádzaš sa tu:
07 dec 2016, 15:52
Ostatná aktualizácia: 07 dec 2016, 18:45
Prečítané: 1405x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Hádzanárkam Slovenska sa síce nepodarilo postúpiť na majstrovstvá Európy 2016 vo Švédsku, ale vrcholné kontinentálne podujatie neujde pozornosti ich trénerovi Dušanovi Polozovi. Sledovať najlepšie európske tímy a budúcich súperov svojich zverenkýň, či čerpať inšpiráciu bude priamo v centre diania. Viac prezradil už v rozhovore pre slovakhandball.sk

Pred dvoma rokmi ste boli so svojimi slovenskými zverenkami aktívnymi účastníkmi ME, teraz tím SR vo Švédsku chýba. Tešíte sa aj tak na turnaj najlepších ženských kontinentálnych tímov?

- Samozrejme, som hádzanársky fanatik a určite budem pozorne sledovať dianie na šampionáte nielen v televízii.

Takže máte v pláne pozrieť si nejaké zápasy aj na vlastné oči?

- Áno, od štvrtka by som mal byť v Kristianstade, v ďalšom priebehu zavítam aj na zápasy v Helsingborgu a Göteborgu. Pripojí sa ku mne aj výprava zo SZH s viceprezidentom Ernöm Kelecsényim, trénermi Regionálnych hádzanárskych centier a priebeh ME budeme sledovať naživo.

Aké sú vaše očakávania v súvislosti s ME 2016? Na čo sa môžu fanúšikovia hádzanej podľa vás tešiť?

- Šampionát po olympijských hrách býva vzhľadom na veľkú obmenu kádrov najslabší. Nominácie jednotlivých tímov tú hráčsku výmenu aj potvrdzujú. Na druhej strane sa však otvára šance pre ďalšie hráčky a určite sa aj na tomto šampionáte objavia nové hviezdy. Každý tím má svoje špecifiká pri využívaní nových pravidiel a pre mňa bude zaujímavé sledovať, kto ich implementuje do hry. Či ich tímy využívajú len ako taktický variant na dotiahnutie skóre, alebo tak hrajú od začiatku stretnutí.

Koho radíte do okruhu hlavných favoritov na zlato?

- Tipol by som si, že Nórky titul neobhája. Hoci majú množstvo šikovných hráčok, chýba im hlavná opora z minulosti Heidi Lökeová a nemám pocit, že sú hlavným favoritom na zlato. Do semifinále by sa však mohli dostať. Rusko má k dispozícii dve tretiny z kádra, ktorý triumfoval na OH 2016, takže pôjde vysoko. Švédky síce už zakopli so Slovinkami a uvidíme, či ustoja tlak z domáceho prostredia, ale tiež by nemali chýbať v semifinále. V neposlednom rade sú tu Francúzky s trénerským lišiakom Olivierom Krumbholzom.

Kto by mohol prekvapiť?

- Momentálne to vyzerá na český výber. Napriek tomu, že bol považovaný za outsidera, tak sa môže dostať ďaleko. Vyhrali nad Maďarkami o päť gólov a ak Češky zdolajú ešte aj Čiernohorky, prenesú si do hlavnej fázy nejaké body. Keby im tam ešte vyšiel nejaký duel, mali by šancu skončiť v prvej desiatke.

Komu budete držať palce vy? Severským tímom a Česku?

- Keďže som Čech, tak budem naďalej priať zverenkám trénera Bašného a veriť, že sa dostanú čo najďalej. Určite sú v mojej priazni aj severské tímy, Nórsko z historického hľadiska a Švédsko z titulu, že hrá doma, by mali ísť ďaleko. Dánsku až tak neverím.

Budete špeciálne sledovať niektoré tímy, napr. Maďarsko a Poľsko, ktoré postúpili na náš úkor?

- Sledujem aj tie. Obe družstvá sú oslabené. Maďarkám chýba 4 - 5 hráčok, čo Češky využili a odohrali fantastický zápas. Poľky, ktoré majú nejaké reprezentantky tehotné a ďalšie skončili, dvakrát prehrali vysokým rozdielom, ale zatiaľ som ich nevidel hrať. Absencia niekoľkých kľúčových hráčok by však poznamenala každého.

Dostali vaše zverenky "domácu úlohu", aby po návrate z Brazílie sledovali dianie na šampionáte?

- Áno, odporučil som aj hráčkam, aby venovali pozornosť, všímali si úroveň súperov. Napríklad aj tých, ktoré nás vyradili.

Aké tri tímy budete "tlačiť", aby si vybojovali priamu účasť na MS 2017 a tým pádom by ste sa s nimi nemohli stretnúť v II. fáze kvalifikácie?

- Francúzsko, Holandsko a Dánsko, ktoré z dlhodobého hľadiska patria do top 10 na svete. Možno by som k nim zaradil aj Španielsko. S ním sme v predchádzajúcej kvalifikácii MS síce odohrali solídne zápasy, ale play-off má svoje špecifiká. Keď sa však trafíme do formy, vieme odohrať vyrovnané partie.

 

Zdroj: slovakhandball.sk

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 08:30 hod.
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 1. skupina.