Nachádzaš sa tu:
28 nov 2016, 21:50
Ostatná aktualizácia: 28 nov 2016, 21:50
Prečítané: 1322x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Hádzanárky Slovenska si zahrajú v júnovej II. fáze kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta žien v Nemecku (1. - 17. 12. 2017). To je najpodstatnejší fakt z minulotýždňového turnaja 1. skupiny v Šali. Tréner SR Dušan Poloz chcel, aby jeho zverenky nielen získali jednu z dvoch postupových miesteniek, ale zvládli aj rolu favorita a v domácom prostredí si v konkurencii Ukrajiny, Litvy a Grécka vybojovali prvenstvo.

Po skončení bojov v I. fáze kvalifikácie nemal dôvod na spokojnosť. "Nemôžeme povedať, že to bol vydarený turnaj. Z našej strany to nebolo ideálne. V úvodnom dueli vedieme 11:4 nad Ukrajinou a potom v nedeľu nastupujeme proti Litve s nožom na krku. Nervozita, strata sebavedomia. Priznám sa, že medzi jednotlivými zápasmi som to prežíval ťažko. Teraz hovorím, že mi spadol kameň zo srdca. Neočakával som však ľahšie vybojovaný postup, navyše v ženskom športe nikdy vopred neviete, ako to dopadne," povedal Dušan Poloz a ešte sa vrátil k jednotlivým duelom - s Ukrajinou (20:21), Gréckom (27:24) a Litvou (27:16): "Opakujem, Ukrajina je papierovo silnejšia ako my. Má skúsené hráčky pôsobiace v dobrých zahraničných tímoch. U nás niektoré nehrajú vo svojich kluboch prím. Napriek tomu sme odohrali dobrý zápas, v ktorom bolo úvodných 20 minút fantastických. Škoda, že sme to nedotiahli do úspešného konca. Dievčatá to v priebehu 24 hodín nedokázali dostať zo svojich hláv a dôsledkom toho bol zlý a mdlý výkon proti Grécku. Nevydarený úvod s Litvou nebol o súperovi, ale o nás. Na konci prvého polčasu sme získali náskok a dostali sa do psychickej výhody. Potom súper znížil na rozdiel štyroch gólov, ale následne ľahko stratil loptu, Maja Holešová z trháku skórovala a záver už bol našou jednoznačnou záležitosťou." 

Slovenky obsadili v konečnom poradí 1. skupiny 2. miesto. "Je to škoda, že sme nepostúpili z prvej priečky, ale v boji o MS nie je nič stratené. Tak, ako sme mohli byť víťazkami turnaja, tak sme teraz druhé. Keď však dáme do každého jedného duelu všetko, tak je jedno, z akého miesta ideme ďalej," tvrdí michalovská krídelníčka Mária Holešová, ktorá sa v záverečnom vystúpení v I. fáze kvalifikácie predviedla osemgólovým príspevkom do litovskej siete. 

K účinkovaniu na šalianskom kvalifikačnom turnaji sa vyjadrila aj jedna z najskúsenejších hráčok Polozovho výberu Lýdia Jakubisová. "Myslím si, že turnaj sa pre nás skončil úspešne. Postup je náš, aj keď z 2. priečky. S Ukrajinkami sme odohrali dobrý zápas, nie je to ľahký súper. Majú veľmi skúsené družstvo. Grékyne sa z roka na rok zlepšujú a vedia potrápiť družstvá, ako sme my. To sa im aj podarilo. Po sobotňajšom výkone sme si medzi sebou v tíme vymenili názory, povedali sme si, čo je vo veci a v nedeľu proti Litve sme ukázali, že vieme hrať. Dúfam, že do júna sa aspoň o krôčik zlepšíme a v play-off dostaneme prijateľného súpera, aby sme boli úspešní. Veľmi by som si to želala." 

Slovenské hádzanárky hneď na druhý deň po turnaji nabrali smer Brazília. Na juhoamerický kontinent v pondelok odcestovali za ďalšími povinnosťami. V Beléme sa predstavia na medzinárodnom turnaji za účasti domácich Brazílčaniek, Kubánok a Uruguajčaniek. "V Brazílii sme ešte neboli. Teším sa na nové prostredie, ale aj na súperov, ktorí sú s výnimkou Brazílie pre nás neznámou," dodala krídelníčka Jakubisová.

 

Zdroj: SITA

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobbota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 13. kolo
sobota 20.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: HK SLÁVIA PARTIZÁNSKE
- 4. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 7. kolo
nedeľa 21.04.2024 od 12:00 hod.
organizátor: ŠKHá DUBNICA NAD VÁHOM
- 1. skupina.