Nachádzaš sa tu:
03 okt 2016, 14:22
Ostatná aktualizácia: 03 okt 2016, 14:22
Prečítané: 1715x
Vytlačiť
Odoslať e-mailom

Štyri rôzne národnosti, rovnaký cieľ. Tak prezentovali novú stratégiu rozvoja predstavitelia Slovenského zväzu hádzanej na pondelkovej tlačovej besede, na ktorej sa zúčastnili viceprezident Ernö Kelecsényi, technický riaditeľ SZH a zároveň kormidelník národného tímu kadetiek Heine Ernst Jensen, ako aj obaja tréneri seniorských reprezentačných tímov - Dušan Poloz (ženy) a Martin Lipták (muži).

Zväzové plány na najbližších šesť rokov odprezentoval nový člen vedenia SZH Kelecsényi: "Pozitívne pre našu stratégiu je, že nezačíname od nuly. Našiel som tu pevnú základňu pre naplnenie našich plánov, čo je veľmi dôležité." Od roku 2017 sa zavádza nová organizačná jednotka, ktorou budú Regionálne centrá hádzanej (RCH), ktoré budú pôsobiť v 5 - 8 mestách (záujem prejavilo 14 klubov). Ich úlohou bude vychovávať hráčov pre reprezentačné výbery. Jedným z ďalších vymenovaných cieľov je zvýšenie počtu registrovaných členov (najmä hráčov i hráčok) zo súčasných 6000 na 15 000, pričom v prvých rokoch je zameranie na masovosť, potom na udržateľnosť a následne na kvalitu. Okrem prilákania detí k hádzanej chcú klásť na SZH dôraz aj na trénerov, aby ich bol dostatok a v požadovanej kvalite, v pláne sú pravidelné školenia i finančné motivovanie. V súčasnosti spolupracuje zväz v projekte minihádzaná so 179 základnými školami, tento počet chce navýšiť na 300. Nová vízia nemá kopírovať dánsky, maďarský, český či iný systém, ale spoločnými silami chcú činovníci v slovenskej hádzanej vytvoriť vlastný.

Na dosiahnutie cieľov sú potrebné finančné zdroje. "Už prebiehajú rokovania s potenciálnymi partnermi. Polovicu finančného krytia by mal zabezpečiť zväz, 30 percent pôjde z prostriedkov od VÚC a mesta, 15 percent od sponzorov a 5 percent z EÚ. Realizácia spomenutých projektov z našej stratégie si vyžiada 20- až 30-percentné zvýšenie pôvodného rozpočtu," poznamenal Kelecsényi, funkcionár so skúsenosťami zo špičkovej maďarskej hádzanej, podľa ktorého slov je jeden z najdôležitejších cieľov, aby bola seniorská hádzaná na medzinárodnej úrovni a vrátila sa k úspechom z minulosti.

Oblasť mládežníckej hádzanej má v popise práce Dán Heine Ernst Jensen. "Prišiel som sem s cieľom pokúsiť sa o rozvoj mládežníckej hádzanej, teda dostať čo najviac hráčov a hráčok na medzinárodnú úroveň. Myslím si, že fungovanie RCH od budúceho roku je dôležitý krok k tomu. Potrebujeme motivovať a inšpirovať hráčov, aby boli pripravení tvrdo pracovať. Byť reprezentantom by malo byť značkou kvality, to chceme dosiahnuť už od mládežníckych kategórií. Našimi prioritami budú fyzická pripravenosť a individuálna technika. To si však vyžaduje čas a trpezlivosť. Musíme ísť krok po kroku, lebo je to dlhodobý proces. Našou spoločnou túžbou je pravidelne sa kvalifikovať na vrcholné podujatia. Čaká nás dlhá cesta, ale verím, že spolu to dokážeme," uviedol bývalý kouč hádzanárok Nemecka, ktoré doviedol do štvrťfinále MS 2013. 

Český tréner Dušan Poloz prispel výraznou mierou k tomu, že tím žien SR sa dostal na vyššie pozície na hádzanárskej scéne. "Pre mňa je poctou byť súčasťou niečoho nového, veľkého a zaujímavého. Ja som sa už od svojho nástupu ku kormidlu reprezentácie pred troma rokmi neustále nejakým spôsobom tlačil a snažil sa iniciovať zmeny v rámci budovania slovenskej hádzanej od mládeže. Som rád, že sa to konečne podarilo."

Prezentovanú stratégiu rozvoja privítal aj súčasný tréner slovenského mužského národného tímu Martin Lipták: "Ak sa podarí zrealizovať tieto plány a nezostanú len peknou prezentáciou, tak uverím, že v budúcnosti môžeme byť účastníkmi vrcholných hádzanárskych podujatí. Nie sa len na ne kvalifikovať, ale aj na nich niečo dosiahnuť. Pre našu malú krajinu by aj umiestnenie na 7. - 8. priečke znamenalo veľký úspech."

 

Zdroj: SITA

 

Nasledujúci program

1. liga Staršie dorastenky - 12. kolo N
sobota 27.04.2024 o 12:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


1. liga Mladšie dorastenky - 12. kolo N

sobota 27.04.2024 o 10:00 hod.
MHK Bytča - HK AS Trenčín
- nadstavba.
- skupina o 7. - 12. miesto.


MK ZA-TN - Staršie žiačky - 14. kolo
nedeľa 05.05.2024 od 09:30 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN
- 2. skupina.


MK ZA-TN - Mladšie žiačky - 13. kolo
sobota 27.04.2024 od 09:00 hod.
organizátor: ŠA TRENČÍN "A"
- 4. skupina
.


MK ZA-TN - Prípravka (4+1) - 8. kolo
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: BÁNOVCE NAD BEBRAVOU
- 1. skupina.
víkend 04. - 05.05.2024
organizátor: MŠK - HÁDZANÁ ČADCA
- 2. skupina.